Svađa zbog novca

Pre svega, nemojte da krijete dugove od supružnika. Bez obzira na to koliko pokušavate da to zataškate i vratite pozajmljeni novac, verovatno će se saznati.

.

Neki bi rekli, brak bez svađa nije brak, a to se posebno odnosi na pitanje novca. Zato je važno da se u takvim raspravama sa partnerom držite određenih pravila, kako sukob ne bi otišao u neželjenom pravcu...

- Pre svega, nemojte da krijete dugove od supružnika. Bez obzira na to koliko pokušavate da to zataškate i vratite pozajmljeni novac, verovatno će se saznati. Zaboravite na stid i sram, budite iskreni, priznajte i nađite zajedničko rešenje. Gore je ako drugi partner nije svestan postojećeg problema, pa planira kupovinu nekog komada nameštaja ili odlazak na more.
- Stavite na papir koliko zarađujete, koliko trošite na osnovne potrebe, a koliko nakon što sve obaveze izmirite, ostaje za troškarenje. Novac bi trebalo da čuvate i zato napravite "plan trošenja". Ako ga se pridržavate, nećete ostati sa 1.000 dinara u džepu, deset dana pre očekivane plate.

- Nemojte da krijete od bračnog partnera šta ste kupili, bez obzira na komentare poput "opet si kupila cipele" ili "šta će ti još jedan štap za pecanje"... Možda je partner planirao da taj novac potroši na nešto korisnije. Ljudi imaju različite potrebe, pa možete da udovoljite sebi s vremena na vreme, ali se dogovorite sa bračnim drugom pre toga.

- Obavezno se konsultujte i kada su veće kupovine u pitanju, poput nove kosilice za travu ili laptopa, bilo da plaćate u kešu ili čekovima. Sve dođe na naplatu, kad tad.

- Neka svako ima istu količinu novca za trošenje za sopstvene potrebe. Tako nećete moći da prebacujete jedno drugome ko više troši i na kakve "gluposti". Ovo će definitivno umanjiti broj svađa u porodici i kontrolu novčanika i kreditnih kartica.

- Konačno, imajte na umu da neko bolje a neko lošije raspolaže novcem, pa čak i ako partner pogreši, nemojte mu prebacivati, nabijati mu to na nos, već sedite i zajedno rešite problem.

Izvor: novosti