Sedam najčešćih razloga zbog kojih pucaju brakovi

Nijedan prekid nije lak, niko ne želi tek tako da odustane od onog u šta je ulagao dosta vremena, energije, ali i najbitnije – ljubavi.

.

Svaka veza ima svoje uspone i padove i rekli bi mnogi, neke sasvim lične i individualne razloge kada je o razmimoilaženjima reč. I nijedan prekid nije lak, niko ne želi tek tako da odustane od onog u šta je ulagao dosta vremena, energije, ali i najbitnije – ljubavi. Ali kada “dođe voda do grla”, pojave se i uobličeni, konkretni razlozi da jedan od partnera izgovori: Ja više ne mogu!

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih pucaju veze i brakovi.

1.Nekompatibilnost
Koliko smo puta u detinjstvu čuli: Suprotnosti se privlače? Ali sada bi se toj uzrečici itekako mogli prodrmati temelji. Parovi se češće sve kasnije odlučuju daimaju decu, pa veze bez dece i lakše pucaju. Ako partneri nemaju iste vizije zajedničkog života, velika je verovatnoća da će taj brak, ako nema dovoljno tolerancije i kompromisa, da pukne. “Nepremostive razlike” - jedan je od TOP razloga zašto partneri traže razvod.

2. Loše navike
Na početku veze ništa nije “sivo”, sve je ružičasto. I rekli bismo, gledamo svet kroz ružičaste naočare, istovremeno zasljepljeni zaljubljenošću. Posledica togaje idealizovanje partnera koje će vešto prikriti partnerove mane. Nažalost, poslenekog vremena kada to nestane, „razbiju” se te ružičaste naočare i dođe do osvešćivanja u sivilu realnosti. Čarape na podu, nespuštanje daske na wc šolji ili često odsustvo iz kuće, noći i noći provedene s prijateljima u nekom klubu ili ignorisanje molbi da se nešto uradi. Loše navike mogu itekako doneti presudu i osuditi neku vezu na “smrtnu kaznu”.

3. Kolotečina
Najčešće nastaje nakon medenog meseca ili rođenja deteta. Neki partneri imaju osećaj da je sve nekako stalo. Nema više onog žara s početka veze, nema iznenadnih izlazaka i malih iznenađenja, a dani postaju isti. Nekima je potrebno puno više od toga, da nemaju osećaj da je “sve stalo” u vremenu. Neki se s takvom situacijom jednostavno ne mogu pomiriti.

4. Kontrola - “Ubica s predumišljajem”
Ubica s predumišljajem… Tako bi mogla da se nazove potreba za kontrolom. Neki se vešto “sakriju” na početku veze. Njihova “potreba” da budete zajedno što više i što češće lako se protumači kao zaljubljenost i želja da budete zajedno baš svake sekunde zbog tih predivnih leptirića u stomaku i ubrzanog rada srca kada ste u blizini jedno drugog. A onda kada padne zavesa i počne da se otkriva kako se, kada leptirići nestanu, radi o želji za kontrolom svakog apsekta partnerovog života. Ponekad ljudi ne shvate da je veza deljenje i spajanje životnih puteva i ciljeva, a ne “posedovanje” nečijeg života i nečije svakodnevnice. Nedostatak privatnosti i kontrolisanje, dvostruka merila… - ”Ubica s predumišljajem!”

5. Izolacija
Stavljanje prijatelja i društvenog života sa strane može dovesti do pucanja veze i brakova. Potpuno se posvetiti samo vezi i porodici nije ništa loše, ali ako ste osoba koja nije za “biti zatvorena u 4 zida” i ne želite u potpunosti da se odreknete dosadašnjeg života, možete i vi postati deo neslavne statistike “propalih” veza.

6. Zlostavljanje
Nije reč samo o fizičkom zlostavljanju, mnogi ne shvataju da zlostavljanjepodrazumeva i mnogo više od fizičkog napada. Neravnopravnost u vezi, nepoštovanje, “psihička tortura”, ali i fizički napadi sve su češći razlozi za raskid poslednjih godina.Partneri su manje finansijski zavisni, ali i svesniji da “ne moraju daostanu u nečem što je loše” zbog priča i stava okruženja.

7.Nedostatak komunikacije
Ubrzani ritam života, nedostatak vremena za sebe i manjak kvalitetne komunikacije u vezi.. Sve su to “sastojci” koji će “jelo da učine gorkim”. Nedostatak komunikacije u vezi jedan je od najčešćih problema u vezama. Ako ne možete da razgovarate i pronađete rešenje za ono što vas muči, prekid je na vidiku.

Izvor: novosti