Bogatije majke uglavnom rađaju sinove

Pol deteta zavisi i od bogatstva majke - one dobrostojeće uglavnom rađaju sinove, dok žene koje žive u težim uslovima rađaju više ćerki, tvrdi se u najnovijoj studiji holandskih stručnjaka.

.

To otkriće je dodatak već postojećim dokazima da pol deteta nije samo pitanje slučaja, već na njega utiču i način života i okruženje.

Sudeći prema teoriji evolucije, kada su uslovi dobri i kada su bebe zdrave, najverovatnije je da će majka preneti gene "za dečake" na drugu generaciju, piše portal Stetoskop.

Zdravi dečaci će potencijalno biti očevi na stotine dece, čime će osigurati preživljavanje porodične loze.

Međutim, ako majka nije zdrava ili je neuhranjena, rađanje dečaka biće siromašna investicija.

Naime, malo je verovatno da će slabašan i bolešljiv dečak uspeti da pobedi konkurenciju i možda nikada neće ni postati otac ili čak neće ni preživeti.

Da bi testirali uticaj majčinog bogatstva i zdravlja na pol deteta, holandski naučnici su iskoristili bazu podataka od više od 95.000 majki iz Ruande.

Oni su uporedili proporciju dečaka po svakoj ženi sa njenim bračnim statusom koji je indikator njenog bogatstva i zdravlja.

Kao što se i očekivalo, niže rangirane žene su rađale više ženske dece nego one koje su "u vrhu" ili one u monogamnim brakovima, navodi se u izveštaju naučnika u magazinu "Bilogy Leters".

Žene ne mogu da kontrolišu da li će roditi dečaka ili devojčicu, ali neke studije pokazuju da su devojčice koje su u majčinom stomaku jače i da je manje verovatno da će žena imati pobačaj ako je majka bolesna ili pod stresom.

Izvor: tanjug