Od "čašice" do bruke

Mnogim tinejdžerima se čini da "čašica" podiže samopouzdanje i hrabrost, ali uglavnom nisu svesni loših posledica koje opijanje donosi. Zato je važno da adolescentima objasnite u kakve sve nevolje mogu da zapadnu zbog alkohola.

.

Naravno, to neće biti lako, jer su mladima pivo, rakija ili tekila "kul", ali je važno da znaju kako mogu da ispadnu smešni u društvu ako se napiju. Objasnite im kako izgleda vrtoglavica i mučnina zbog čašice više ili buđenje s mamurlukom, jakom glovoboljom, a pre svega koliko će se osećati poniženo kada vide na Fejsbuku svoje slike sa žurke koje su svi "tagovali". Još je gore ako se ne budu sećali ni dešavanja na žurci ni fotografisanja, jer pijanstvo kod mladih, nenaviknutih na alkohol, često uzrokuje privremenu amneziju. Čak i ako se nisu "obeznanili", u pijanom stanju rade stvari koje u treznom nikada ne bi. Bivšim ljubavima šalju srceparajuće SMS poruke, upadaju u nevolje, tuku se, svađaju, devojčice se mnogo slobodnije ponašaju i lak su "plen" za beskrupulozne muškarce. Što se više popije, mala je šansa da se zadrži samokontrola, a velika da se napraviti glupost, zbog koje ćete se sutradan "debelo" kajati. Osim što štetno deluje na telo, alkohol najviše utiče na mozak i ometa ga da normalno radi. Povećava i nivo hormona dopamina, koji deluje slično adrenalinu, zbog kojeg se i javlja osećaj euforije. Velika količina pića praktično smanjuje sve važnije funkcije u mozgu, alkohol je toksin koji telu i mozgu "oduzima" vodu i krade vitamine, što devojke teže podnose.

Prvo tinejdžersko pijanstvo često uzrokuje trovanje, padanje u nesvest, čak i gušenje, kada se pretera u želji da se u društvu ispadne "faca". U tom slučaju je najbolje odmah pozvati Hitnu pomoć, jer kasna reakcija dovodi do fatalnog ishoda.

U svetu su godinama trend "bezalkoholne žurke", na kojima se mladi odlično zabavljaju pijuckajući sokove, a zanimljivo je da su ih popularisala deca alkoholičara, pošto su na primeru iz kuće videla koliko štete nanosi alkohol. Kada se na jednom mestu skupe zanimljivi "likovi", bliski prijatelji, nasmejani i odlično raspoloženi mladi ljudi, dobar provod je zagarantovan.

Izvor: novosti