Kakva ste ćerka: Zauzeta, ona koja razočarava ili posvećena?

Odnos s majkom jedna je od najsnažnijih i najuticajnijih odnosa u životu svake žene. Irski psiholog Nataša Fenel tvrdi da postoji devet različitih tipova ćerki, otkrijte koji ste.

.

Odnos između svake ćerke i mame je vrlo složen - neke od njih ne mogu provesti zajedno sat vremena bez svađe, neke ne mogu izdržati dan da se ne čuju, a neke se vide samo za praznike. Bez obzira na količinu druženja, sigurno je da odnos s majkom oblikuje karakter žene, njena shvatanja sveta i ulogu koju ima, piše "Daily Mail".

Irska književnica i psiholog Nataša Fenel u svojoj novoj knjizi opisuje devet tipičnih odnosa koje majke formiraju sa ćerkama, a svoje spoznaje je dobila nakon opsežnih istraživanja.

- Svaka ćerka u sebi žudi za majčinim odobravanje, makar tvrdi suprotno. Taj je odnos jedan od najvažnijih u životu žene, a ima i velik uticaj na to kakva će ona biti majka - kaže Fenel.

1. Zaposlena ćerka
Ne odgovara uvek na njene pozive, daje majci obećanja koja ne održi, kaže joj da nije kod kuće iako jeste kako ne bi navratila i žuri okončati telefonski razgovor s njom.

2. Oštećena ćerka
Njena majka ima neku dijagnozu psihičke bolesti, poput depresije, no dok je bila mlađa to nije shvatala. Ona je čitav život žudela za mamom kakvu imaju njene prijateljice, stabilnom i na koju može računati. Ćerka ima problema s poverenjem i strah je da se ne pretvori u svoju majku.

3. Ćerka narcizma
Njena majka je posve opterećena sobom, kćer je oduvek kritikovala i nametala joj osećaj manje vrednosti. Odnos je narušen ili gotovo nepostojeći.

4. Ćerka koja se pretvara u majku
Ovom tipu pripada velik broj ćerki, a sličnosti se počinju pojavljivati u srednjoj životnoj dobi. Prepoznaje se po započinjanju rečenica tipičnim maminim frazama, pa čak i ton glasa, a najčešće se sličnosti javljaju u razgovoru s decom ili partnerom.

5. Tugujuća ćerka
Ona je imala ispunjavajući odnos s majkom, no on je prekinut - najčešće zbog njene smrti ili teške bolesti, poput Alchajmera. Pomisao na majku izaziva tugu i bol, ali i zahvalnost na zajedničkim lepim trenucima.

6. Zavisna ćerka
Ona svakog dana naziva majku, a ne može zamisliti donošenje većih životnih odluka bez konsultacija s njom, ali zove je i za sve drugo - kulinarske savete, kako bi se požalila na muža ili prijateljicu, savete što da obuče.

7. Posvećena ćerka
Ova kćer oseća kao svoju dužnost da udovoljava majci, odvede ju na kafu i u šoping te se s njom učestalo druži, kao način zahvale za sve što je mama učinila za nju.

8. Neodlučna ćerka
Iako zna da bi trebala više paziti na osećaje svoje majke i udovoljavati joj, ovaj tip čerki naprosto nema dovoljno volje i energije za to. Iako voli svoju majku, čvrsto veruje da je ona mama, a da ne bi trebalo da bude njena najbolja prijateljica.

9. Razočaravajuća ćerka
Ona se oseća kao da nikad nije ispunila očekivanja svoje majke koja je konstantno kritikuje - od odabira posla i muškarca do načina kuvanja. To nastavlja da čini i nakon što ćerka dobije decu, pa ako za ništa drugo, onda zbog pogrešnog vaspitanja. Ovaj odnos prepun je antagonizma, svađa ali i mirenja.

Izvor: zenskikkutak