Četiri važna saveta kako da naučite bebu da spava

Kada je uspostavljanje navika kod deteta u pitanju, u ranom detinjstvu za njihovo formiranje zaduženi su roditelji. Jedna od njih je spavanje, a daje na četiri važna saveta kako da to sprovedemo u delo.

.

Sa uspostavljanjem pozitivnih navika za spavanje treba početi od prvog dana po dolasku iz porodilišta. Razlog za to je potreba da dete samo postepeno stiče sopstvenu sposobnost smirivanja i uspavljivanja. Ukoliko dete stalno prima poruku da može da zaspi samo ako ga neko uspavljuje, ono će postepeno to prihvatiti i bez toga jednostavni ni kasnije neće umeti drugačije da se ponaša.

1.Smirenost
U osnovi sticanja pozitivnih navika za spavanje, uostalom kao i u celokupnom vaspitavanju deteta leže dve osnovne reči - smirenost i doslednost. Tako i kada je spavanje deteta u pitanju, roditelji moraju pre svega da mu prilaze smireno i da istraju u svojoj nameri. Ukoliko se ne ponašaju dosledno, već menjaju svoje stavove, oni detetu šalju poruku, da ono što je juče bilo pravilo, to već danas nije. Kako onda može da se očekuje od malog deteta da to prihvati?

2.Doslednost
Na prvom mestu je nedoslednost roditelja. Rešenje je da se beba u krevetac stavlja od prvog dana po dolasku iz porodilišta, i to dok je još budna. Nosanje, ljuljanje u naručju ili stavljanje bebe u krevet roditelja da bi se uspavala, zapravo šalje poruku detetu da ono nije u stanju da samo sebe uspava, da bez mame ne ume da zaspi. Ako se ovome doda i činjenica da se problemi ove vrste najčešće događaju noću, u trenucima nemoći, a u želji da dete što pre prestane da plače, majka detetu stavlja dojku u usta, pa se kreira i poruka da je samo uz dojku moguće da se ono umiri.

3.Rutina
Poremećaji spavanja bilo kog člana porodice, veoma utiču na funkcionisanje čitave porodice. Dolaskom bebe u kuću poptuno se menja funkcionisanje porodice. Ako dete noćima plače, a danju spava, nakon više nedelja i meseci, odnosi u kući će vrlo verovatno postajati sve zategnutiji. Sve će manje biti međusobnog razumevanja, a takva napeta atmosfera će se svakako preneti i na malo dete, pa će situacija postajati još napetija.

4.Pravo vreme
Nikada nije prekasno započeti sa uspostavljanjem pozitivnih navika za spavanje kod svog deteta. Problem je u tome, što pogrešno stečene navike za spavanje, uostalom kao sve druge loše navike, traže mnogo više vremena da bi se iskorenile i učvrstile pozitivne navike. Smatra se da je potrebno približno dvostruko više vremena da bi se pozitivna navika, kada je spavanje kod dece u pitanju, u potpunosti sprovela.

Prim. dr sci med. Veroslav Marinković, pedijatar, neonatolog, nefrolog i stručni saradnik „Škole roditeljstva Nada Lazić“

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE.