Najčešće greške u vaspitanju dece

I roditelji su "samo ljudi", pa će svakako mnogo puta pogrešiti tokom vaspitanja svojih mališana

.

Uskraćivanje ljubavi

Ako koristite ovu metodu svesno, kako biste naterali dete da vas posluša, to će biti loše iskustvo za njega. Pretnje tipa: "Ako odmah ne spremiš sobu, više te neću voleti!" nikada nemojte da izgovarate.

Nedoslednost

Kad mališan u prodavnici počne da besni dok vam saosećajni prolaznici dobacuju razne komentare, teško je ostati smiren. Ipak, poslušajte ovaj savet: pravila ponašanja se ne menjaju zavisno od raspoloženja ili mesta gde se nalazimo, nego ih se treba pridržavati uvek i svugde.

Uvrede i batine

Verbalno i fizičko nasilje neće dete približiti onome što želite, već će naškoditi njegovom razvoju.

Preopterećenje

Deca nisu multitasking genijalci. Previše pravila i uputstava odjednom može da ih zbuni i preoptereti. Mala deca ne mogu da rade više od jednog zadatka istovremeno.

Loši uzori
Pitate se zašto dete psuje i čudno se ponaša? Odgovor na to potražite u svom ponašanju. Mališani naročito lako usvajaju loše navike od roditelja. I zato pravila koja važe za vaše dete treba da važe i za vas.

Nedovoljno pohvala

Sklonilo je svoj tanjir sa stola i stavilo ga u sudoperu, a vi ne kažete ništa? Koliko god mislili da to nije "velika stvar", za dete će biti važno da to primetite. Obavezno ga pohvalite kada uradi nešto pozitivno, a da vi to niste tražili.

Nedostatak poverenja

Veoma je važno da imate poverenje u najmlađe članove porodice. Samo tako mogu da nauče šta je odgovornost i razviju zdrav osećaj sopstvene vrednosti. Dopustite im da nešto pokušaju, čak i kada znate da će rezultat biti loš.

Bez upoređivanja

Svako dete je posebno i drugačije se razvija. Osnažujte mu identitet i naučite da ceni svoje sposobnosti i talente.

Pogrešna komunikacija

Ako ste stalno u sukobu sa detetom, možda je razlog to što niste jasni u zahtevima. Mališani najlakše razumeju kratke i jasne rečenice.

Preterana strogoća

Potpuno je normalno da u svakodnevnom životu ne teče uvek sve po planu. Povremeno dopustite najmlađima da se izbore za sebe. Ako žele da obuju patike umesto gumenih čizama, neće se dogoditi ništa strašno. Razmislite o tome što je zaista važno.

Izvor: novosti