Naučite dete da se hrani zdravo

Skoro svaki roditelj zna da nije tako lako naterati malo, vrišteće dete koje baca hranu po sobi da se hrani zdravo. Međutim, učenje mališana da vole zdrave i hranljive namirnice ne mora da bude bauk.

.

Ostanite smireni

Mala deca su na sve spremna samo da bi privukla pažnju odraslih. Kada sledeći put dete bude odbilo hranu ili je bacilo iz ruku, samo se udaljite. Izbrojte do 10, duboko udahnite i ponovo mu ponudite hranu. Budite uproni i smireni u svom nonšalantnom pristupu i dete će prestati da drami (u većini slučajeva).

Lukave taktike

Korišćenje zdravih namirnica, kao što je povrće, u obroku izbirljivog deteta koje voli da jede samo grickalice i suvu hranu je stalni izazov. Ubacite rendanu šargarepu u ćufte, napravite omlet sa tikvicama, lazanje sa spanaćem, ispecite zajedno krompir i parče hranljive bundeve...

Izbirljiva faza

Većina mališana prolazi kroz fazu konzumiranja samo određenih, njima omiljenih, namirnica. Ukoliko to što vole nije toliko nezdrava hrana, budite bez brige – to je samo faza i proći će.

Držite se jednog jela

Kada se izbirljivom detetu ponudi drugo jelo, kao zamena za ono što ste mu skuvali, a ono ne želi da jede, dete može zaključiti da je to dobar plan i praktikovaće to stalno, zna da ga nećete pustiti da gladuje. Ovo je i umarajuće i nepotrebno. Skuvajte mu nešto što znate da voli, a zdravo je, i posle mu ponudite voćku.

Održavajte rutinu

Iako nije za svakoga, rutina je odličan način da pomognete izbirljivom detetu, tako što ćete ga navići na određene rituale. Glavni obroci uvek neka budu u približno isto vreme svakog dana – ali ne ukoliko je dete previše umorno ili previše sito da bi jelo – a užine treba da budu lagane i pravilno raspoređene, dakle, ne mnogo pre ili posle glavnog obroka.

Jedite zajedno

Neka vaši što češće obroci budu porodična okupljanja. Ako pokažete mališanu da je vreme ručka zabavna i zdrava aktivnost, on će početi da Vas oponaša i želeće ono što i Vi jedete. Polako uvrstite u meni nove namirnice, nemojte sve odjednom i nemojte primoravati decu da pojedu sve iz tanjira.

Nemojte generalizovati

Sva deca se različito razvijaju i zato nemojte porediti svoje dete sa drugom decom. Porazgovarajte sa lekarom ukoliko ste zabrinuti zbog detetovog razvoja. Činjenica da se brinete oko njegovog načina ishrane znači da ste dobar roditelj i možete biti ponosni na sebe.

Izvor: Radio 021