Dom i porodica

Ovo morate da znate ako objavljujete fotografije dece na drušvenim mrežama!

Često se vodi polemika oko toga da li uopšte treba dečje fotografije stavljati na bilo koju društvenu mrežu. Naravno, uvek ima onih koji to žele da rade. Zato morate da znate šta nikako ne sme da se nađe na internetu...
30.01.2015. - 11:36h

Trčanje, skakanje, kreveljenje. Prvi odlazak na more, upis u školu, diploma. Svi divni porodični trenuci beleže se fotografijama. Neretko i odmah postavljaju na internet da bi svi prijatelji i rodbina, pogotovu oni koji žive daleko videli.

Međutim, jednu stvar morate da znate, internet nije uvek bezbedan prostor, a to šta će se na njemu naći zavisi isključivo od nas!

Zato s puno ljubavi beležite dragocene porodične trenutke, ali imajte na umu da su neke od tih fotografija namenjene isključivo porodičnim foto-albumima, a ne i društvenim mrežama.

Evo o kakvim fotografijama je reč:

1. Fotografije tuđe dece

Kada je reč o objavljivanju fotografija mališana na Fejsbuku; Tviteru i Instagramu, roditelji imaju različite stavove, zbog čega ne bi trebalo olako da objavljujete fotografije s dečjih rođendana. Moguće je da nekim roditeljima dece koja se na njima nalaze to neće prijati.

Na narednim stranama pročitajte preostale fotografije koje ne smeju da se objavljuju...

 

2.Fotografije škole koju dete pohađa

Svi želimo da mislimo o školi kao o bezbednom mestu, ali je činjenica da ona to često nije. Zbog toga bi trebalo sačuvati fotografije škole vašeg deteta za porodični album i što dalje od očiju neznanaca i poznanika u koje nemate poverenja.

 

3. Fotografije na kojima deca ne nose odeću

Razlog je očigledan. Koliko god vaši mališani bili simpatični tokom kupanja, trčkaranja po plaži ili igri tokom toplih letnjih dana, postoje ljudi koji bi lako mogli da zloupotrebe fotografije koje su tada nastale.

 

4. Fotografije koje prati puni ime deteta ili link ka njegovom profilu (ukoliko ga ima)

Bez obzira da li je reč o fotografiji nasmejanog mališana koji ponosno pokazuje svoj domaći zadatak ocenjen peticom ili nečim drugim što vas čini ponosnim, trebalo bi izbegavati pružanje mogućnosti svakome da sazna ove podatke o vašem detetu. Uz to, ukoliko je vaš mališan dovoljno veliki da ima profil na društvenim mrežama, nepoželjno je dodavati i link ka njegovom profilu jer će ga to učiniti ugroženijim za komunikaciju s neznancima.

 

5. Fotografije koje vaše dete ne želi da vide drugi

Ukoliko verujete da vaš mališan ne bi želeo da se na Internetu nađe fotografija koja mu se ne dopada, nemojte je objavljivati. Iako su u očima njihovih roditelja deca uvek najlepša i najuspešnija, mališani bi se mogli osetiti loše ukoliko na Fejsbuku osvane njihova fotografija na kojoj imaju previše bubuljica ili koja je svedok da su na nekom takmičenju zauzeli poslednje mesto.

Izvor: Yumama

Pročitajte i: 

Ko najbolje čuva bebu od usisivača?!