Lažni i pravi znaci početka porođaja

Buduće mame koje idu na psihofizičku pripremu znaju da prepoznaju da li su znaci pravi ili lažni, ali žene koje su propustile ovakvu pripremu često na porođaj kreću na svaki „sumnjivi“ znak. Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut i stručna saradnica „Škole roditeljstva Nada Lazić“ objasnila nam je na šta treba da obratite pažnju kad vam se približi termin porođaja.

.

Nakon redovnih pregleda u devetom mesecu, većina lekara saopšti trudnicama da je sve u redu. Dajući im uput za porodilište, kažu im da idu u bolnicu kada počne porođaj. Srećne što su uspešno iznele trudnoću do kraja, buduće mame zadovoljne odlaze kući, ali uskoro sebi postavljaju pitanje: „Da li ću prepoznati pravi trenutak za polazak u porodilište? Da ne budem jedna od onih koja se porodila u taksiju, ili u parku ispred bolnice?“. To pomisli većina žena.

Spuštanje bebe u porođajni kanal
Prva očigledna promena koju trudnica uočava početkom devetog meseca, jeste spuštanje bebe. To se manifestuje povećanim pritiskom materice na bešiku, što otežava zadržavanje mokraće. Nekada je propraćeno oštrim bolovima u predelu prepona ili vagine, što neke žene uplaši, pa pomisle da je počeo porođaj. Lepša strana ove pojave jeste olakšano disanje.

Promene na grliću
Promene na grliću materice, koji se pred porođaj skraćuje i otvara, dovode do pojave sluzi sa sukrvicom (radi se o pucanju sitnih kapilara) na vešu, i to u tragovima. Osim ako nema obilnijeg krvarenja, to za prvorotke nije znak za odlazak u porodilište. Ispadanje krvavo-sluzavog čepa nagoveštava porođaj, koji će da usledi - možda za dva sata, za 24 sata, ili tek za dva dana. Svakako, treba ostati kod kuće dok se ne pojavi još neki od pravih znakova za porođaj.

Kontrakcije
Većina porođaja započinje kontrakcijama. U filmovima je to najčešće usred noći, kada žena budi muža i samouvereno saopštava da je vreme da krenu u bolnicu. U životu ništa nije kao na filmu, pa ni ovo. Kontrakcije mogu biti prave porođajne, ali mogu biti i lažne!

Prepoznajte lažne kontrakcije:

- vremenski intervali u kojima se javljaju nisu pravilni
- intenzitet se vremenom ne pojačava
- nisu bolne, niti neprijatne
- osećaju se samo u donjem stomaku
- promena položaja može da ih potpuno zaustavi

Prepoznajte prave porođajne kontrakcije:

- javljaju se u pravilnim vremenskim intervalima, koji se vremenom skraćuju
- intenzitet je sve jači, sve su neprijatnije kako vreme odmiče
- traju 40 do 60 sekundi
- ne prestaju, bez obzira na promenu položaja ili aktivnosti
- osećaju se u donjem stomaku, gornjem stomaku, krstima, ili se iz krsta šire ka donjem stomaku
- nekada su praćene dijarejom (prolivom), pa mogu da liče na probavne smetnje
- dolazi do ispadanja krvavo-sluzavog čepa
- praćene su prskanjem vodenjaka

Pucanje vodenjaka
Prskanje vodenjaka uglavnom prati pojava kontrakcija, ali one nekada mogu i da izostanu. U oba slučaja, treba otići u bolnicu. Takođe se treba javiti lekaru bez obzira da li je došlo do potpunog prskanja - kada iscuri pola, litar ili više tečnosti, ili je samo veš permanentno vlažan. Dakle, obavezno treba otići u bolnicu, gde će vas sigurno zadržati, a u zavisnosti od pregleda i procene lekara, bićete upućeni u porodilište ili na odeljenje. Zapamtite vreme kada je vodenjak pukao kao i kakve je boje bila plodova voda, jer je to važna informacija za lekara. Ukoliko je žuta, zelena, ili smeđa, obavezno to saopštite na prijemnom!

Pregled je najsigurnija potvrda
Na procenu da li je porođaj počeo ili ne, utiče i stanje grlića, što utvrđuje lekar pregledom. Da bi beba mogla da izađe iz materice, grlić treba da se skrati, izravna i otvori. Grlić može da bude skraćen i otvoren i pre nego što je porođaj uopšte počeo. Ako se to dogodilo u periodu od nekoliko nedelja, sigurno nije znak za porođaj. Ali, ako je nastalo u par sati, onda je porođaj započeo. Zato je važno obratiti se lekaru u terminu, bez obzira da li ima očiglednih znakova porođaja ili ne. Jer, on će nakon pregleda, slušanja tonova bebe, ultrazvuka i informacija koje je od vas dobio, da donese pravu odluku.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut i stručna saradnica „Škole roditeljstva Nada Lazić“

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE.  

Pročitajte i: 

Kako da se ne plašite porođaja?