12 saveta kako da ublažite proširene vene u trudnoći

Trudnoća je stanje koje izaziva niz promena na vašem telu, od kojih vam se mnoge neće svideti. Pored uobičajenih tegoba, na koje ste „navikli“ - poput jutarnje mučnine, mogu da vam se pojave proširene vene na pojedinim delovima tela, posebno na nogama. Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut i stručna saradnica „Škole roditeljstva Nada Lazić“ dala nam je savete kako da prevenirate pojavu proširenih vena.

.

U trudnoći je povećan nivo hormona koji opušta zidove krvnih sudova, pa neki „izlaze“ na površinu (zbog oslabljene elastičnosti venskog zida). Izvestan broj trudnica ne oseća nikakve tegobe zbog vena, dok pojedine imaju osećaj težine, umora i bola u nogama, posebno na kraju dana i ako su dugo stajale. Buduće mame mogu da osećaju i pečenje, žarenje, kao i svrab kože oko proširenih vena. Proširene vene obično nestaju nekoliko meseci nakon porođaja. Ako se, pak, ne povuku, danas postoje izvrsni načini njihovog uklanjanja. Ali, pre svega evo saveta kako da sprečite ovu pojavu ili ublažite simptome koji su se pojavili:

1. Održavajte telesnu težinu u preporučenom rasponu za vašu fazu trudnoće.

2. Nemojte da dugo nepomično stojite ili sedite. Ako baš morate, onda povremeno prošetajte.

3. Šetajte, pa makar to bilo samo po vašoj ulici. Time ćete da poboljšate cirkulaciju.

4. Podignite noge kad god možete. Dok sedite, stavite noge na drugu stolicu, ili na jastuk dok ležite. Ako ste to već isprobali, verovatno ste osetili blagotvoran učinak - jer, vene se „isprazne“, i krv ide ka srcu.

5. Spavajte na levoj strani, tako da postavite jastuk iza leđa, a noge podignite drugim jastukom. Ovim položajem se smanjuje pritisak na donju šuplju venu, koja je anatomski desno od kičme, a time se smanjuje pritisak na vene vaših nogu.

6. Izbegavajte svaku dodatnu toplotu (kupanje toplom vodom, lati sunčanje, depilaciju toplim voskom).

7. Nosite posebne elastične čarape, koje su uske na gležnjevima i smanjuju pritisak prema gore. Tako olakšavate protok krvi ka srcu. Pomoću njih ćete sprečiti oticanje gležnjeva i neće se pogoršavati stanje proširenih vena. O tome se obavezno konsultujte sa vašim lekarom. Kako biste sprečili oticanje, obujte čarape ujutru - dok ste još u krevetu, i nosite ih celog dana. Elastične čarape nisu uvek udobne, ali proširene vene i njihovi simptomi su još neugodniji.

8. Tuširajte noge hladnom vodom od stopala na gore.

9. Masirajte stopala i potkolenice put venskog krvotoka - od prstiju na gore, ka srcu. Koristite biljne gelove za umorne noge.

10. Nosite cipele sa potpeticama od tri-četiri centimetra, ili obuću sa ortopedskim uloškom.

11. Radite vežbe za poboljšanje cirkulacije, budite fizički aktivni (hodajte, plivajte, vozite bicikl).

Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut i stručna saradnica „Škole roditeljstva Nada Lazić“ 

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE. 

Pročitajte i: 

Kako prilagoditi prostor detetu?