Limenka kao poklon za Novu Godinu? Što da ne?

Novogodišnji radovi, asamblaži, mozaici, slobodne forme... samo su deo postavke izložbe radova od recikliranih limenki, u kojoj je učestvovalo više od 60 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, a koja je otvorena u Mikser House.

.

Izložba će trajati do petka, 12. decembra, a posetioci će imati priliku da kroz radove studenata pronađu i inspiraciju kako da od recikliranih limenki naprave originalne poklone za predstojeće novogodišnje praznike.

”U okviru edukativne kampanje ”Reciklirajte i vi”, koju Apatinska pivara realizuje već sedmu godinu, trudimo se da ukažemo na značaj reciklaže i kolika je upotrebna vrednost svake limenke, kao i da se njen životni vek ne završava nakon prve upotrebe. Samo tako možemo doprineti racionalnijem korišćenju resursa, ali i zaštiti životne sredine”, kaže Sanja Ivaniš, PR menadžerka „Apatinske pivare“.

“Drago mi je što nastavljamo započetu veoma uspešnu saradnju sa Apatinskom pivarom u edukaciji i izlagačkoj delatnosti studenata. Tema reciklaža je univerzalna i potpuno prihvatljiva u umetničkim procesima te je, kao takva, odlična veza između Fakulteta i Pivare”, kaže prof. Marko Lađušić, sa Fakulteta primenjenih umetnosti i vođa projekta.

• Struja koja se sačuva reciklirajući samo jednu aluminijumsku limenku može poslužiti da vaš računar radi tri sata!

• Reciklažom aluminijuma se smanjuje zagađenje voda za 97%!

• Aluminijumske limenke se 100% recikliraju u novu aluminijumsku limenku beskonačan broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu!

• Korišćena limenka se reciklira i vraća na police kao nova limenka već za 60 dana!

„Zadovoljstvo mi je što imam priliku da učestvujem na izložbi, a čitav kreativan proces stvaranja radova bio je veoma inspirativan. Svakako je veliki izazov za mladog umetnika da kreira svoje umetničko delo upravo od limenki i tako ukaže na njihov značaj, kao veoma važne sirovine”, kaže Marija Đokić, studentkinja FPN.

Edukativna kampanja „Reciklirajte i vi“ pokrenuta je 2008. godine, a do sada su realizovane akcije “Koš za reciklažu” na festivalima Supernatural, Green Days i Jelen Live, akcije prikupljanja limenki na Beer Fest i u Guči.

Pročitajte i: