Vaš kuhinjski sunđer je mnogo prljaviji nego što ste mislili

Kuhinjski sunđer je najprljavija stvar u vašoj kući – prljavija od sedišta šolje u toaletu i kante za đubre. Zato morate da naučite kako pravilno da ga dezinfikujete.

.

- Sunđer je pun rupica, pa kada čistite njime neke stvari koje na sebi mogu imati patogene, oni se obično zadržavaju unutar njega. Ljudi ispiraju sunđere, a trebalo bi da ih dezinfikuju - kaže doktor Filip Tjerno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu.

Kada perete sudove, mnogi komadi hrane se zadržavaju na sunđeru, u njegovim pukotinama. Pošto sunđer stoji tako mokar i postepeno se suši, na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija.

Pranje daske za sečenje je posebna priča. Kada isečete komad svežeg mesa na njoj, obično se u proreze uvuče malo krvi i druge tečnosti koja se tu zadržava, a onda se pojavljuje salmonela. Ali to vegeterijance i vegane ne čini sigurnim.

- Čak i povrće može da sadrži opasne bakterije, kao što je ešerihija koli – kaže doktor.

Ako sunđer koristite da operete sudove, oni su najčešće prljaviji nego što su bili pre pranja.

- Voda i sapun ne ubijaju bakterije – oni ih samo spiraju. Ali ako perete prljavim sunđerom, na opranom tanjiru vam ostaje priličan sloj mikroba. Dakle, uklonićete bakterije sa tanjira i na njega naneti bakterije sa sunđera – objašnjava doktor Tjerno.

Ali sunđer možete da očistite kako treba. Najbolje će ga dezinfikovati izbeljivač s hlorom. Pomešajte ovaj rastvor s vodom u odnosu 1:9 i stavite sunđer u mešavinu na 10-30 sekundi (ili duže). Ovo će ubiti sve mikroorganizme u njemu.

Kada iscedite sunđer, ostavite ga da se dalje osuši sam. Sledeći put nemojte da potapate sunđer u istu mešavinu, nego napravite novu.

Da biste ga dezinfikovali, možete da ga stavite i u mikrotalasnu. Trebalo bi da potopite sunđer u vodu, pa tek onda da ga (tako potopljenog) stavite u mikrotalasnu. Pustite da voda počne da ključa da bi toplota ubila mikroorganizme. Posle ceđenja ostavite ga da se osuši.

Naravno, što češće menjate sunđer, bar na 10 dana.

Izvor: zenablic.rs