Pretvorite svoj dom u oazu mira: 10 jednostavnih koraka za uređenje

Mesto gde sakupljamo pozitivnu energiju, a ostavljamo negativnu je - naravno - naš dom! Poslušajte naše savete i napravite od svoje kuće pozitivno mesto ispunjeno mirom i spokojom....

.

Kako se osećate kada hodate kroz svoj dom? Srećno? Spokojno? Nervozno? Iako smo sa stresom svakodnevno suočeni, kuća treba da bude mesto oslobođeno tenzija i stresnih situacija u kojoj ćemo povratiti neophodni mir i pozitivnu energiju.

Pročitajte 10 jednostavnih koraka da u tome uspete...

Sve sobe su važne

Većina ljudi trudi se da što pre uredi vidljive prostorije kao što su dnevni boravak i kuhinja, ali nemojte zaboraviti da je svaka prostorija u vašem domu bitna. Iako ćete zatvoriti vrata nesređene sobe kada vam dođu gosti, u podsvesti će vam stajati da taj prostor nije uređen i oduzimati pozitivnu energiju. Izdvojite malo slobodnog vremena, pa sredite sve prostorije tako da budu uredne i čiste, a kad sakupite dovoljno novca posvetite se detaljnom uređenju.

Rešite se nereda

Neuredan dom nije samo ružno gledati, već utiče negativno na vašu podsvest. Osim što ćete izgubiti čitavu večnost u traženju ključeva, sam pogled na mesto zatrpano garderobom, stvarima ili praznim amabalažama može izazvati uvama talas negativne energije. Napravite plan i krenite sa detaljnim čišćenjem i sređivanjem. Uredan dom u kome se lepo snalazite su prvi korak da napravite od doma oazu mira i blagostanja.

Odaberite pravu boju

Boje utiču na vas više nego što možete mislite. Osim što vam se neka boja dopada ili ne dopada ona može uticati i na vašu psihu. Neka istraživanja su pokazala da boja može promeniti temperaturu tela i apetit. Takođe utiče na vaše raspoloženje i energiju. Isprobajte koju boju najviše volite, koja najviše prija vašim očima, a u kojoj boji se osećate najprijatnije. Na primer: kakve boje je vaš omiljeni džemper ili bluza? Kada ste testirali, možete i obojiti zid omiljenom bojom.

Rešite se "loših uspomena"

Lošim ili tužnim uspomenama ili iskustvima nije mesto na vašim zidovima! Ukoliko želite da u svom domu napravite mesto za odmor, relaksaciju i pozitivnu energiju, detalje, sitnice i male uspomene na neke tužne i loše događaje sklonite sa vidljivih zidova i polica. Iako ste iz tih događaja sigurno izvukli dobru pouku, čuvajte ih u sećanju ili fiokama i skrivenim mestima, a zidove u dnevnom boravku ispunite najsrećnijim uspomenama koje će vam izazvati smeh i lepa osećanja.

Unesite u dom pozitivne detalje

Kada ste se rešili loših i negativnih uspomena, napravite mesta za one sitnice, suvenire ili fotografije koje će vam izmamiti osmeh i zadovoljstvo na licu i srcu svaki put kada ih pogledate! Ispunite zid u dnevnom boravku fotografijama najbližih prijatelja, porodice, voljene osobe ili suvenirima sa najlepših putovanja. Ove sitnice će vam popraviti raspoloženje i motivisati, ali i vratiti u lepa sećanja.

Unesite prirodne materijale u dom

Manje hemije, a sve više prirode, je geslo koje dizajneri širom sveta sve češće primenjuju! Drvo, metal, mermer, ilovača su neki od prirodnih elemenata kojima treba opremiti dom. Drvena kuhinja ili pod u dnevnom boravku će doneti mir i spokoj u prostoru za kojim žudimo.

Ne zaboravite na biljke i cveće

Biljke su veoma važne u uređenju doma. Ne samo da ćete oživeti prostor i dati mu prirodniji izgled, već pojedine biljke pomažu da osvežite vazduh u sobi.

Otvorite širom prozore

S obziromna to da su moderni domovi ispunjeni raznim tehičkim uređajima i grejnim telima, vazduh unutar prostorija je vrlo često zagađeniji nego napolju. Zato otvorite širom prozore, napunite dom čistim vazduhom i duboko udahnite.

Podelite prostor na zone

Podelite svoj životni prostor na zone: za odmaranje, rad, goste. Iako će vam možda delovati čudno i nepotrebno, ali podeljen prostor će vam podsvesno pomoći da se bolje organizujete. Ukoliko u svojoj spavaćoj sobi samo spavate i odmarate, organizam će se navići i sigurno ćete imati bolji i čvršći san nego u što ćete se naspavati u zagušljivom dnevnom boravku iz kojeg ste prethodno ispratili goste.

Polako počnite sa uređenjem

Razmislite šta želite da vidite u svom domu i kako zamišljate idealan prostor u kojem biste voleli da živite. Zatim malim koracima i sitnicama polako počnite da kreirate dom pun blagostanja i mira. Zapamtite: mali koraci će nas približiti cilju, a mnogo priče o tome kako vam nedostaje prostora, novca, vremena... neće nas odvesti nikuda.

Izvor: lisa