Dom i porodica

Pet naučnih dokaza da očinstvo menja mozak muškarca

Jasno je da uloga oca unosi brojne promene u život muškarca, ali je manje očekivano da očinstvo utiče i funkcionisanje organizma. Pogledajte kroz kakve promene prolazi jači pol.
09.11.2014. - 11:19h

Pripadnici muškog pola ljudske vrste su veoma neobični jer spadaju u samo šest procenata sisara kod kojih očinstvo ima veliki značaj. Štaviše, njihovo ponašanje i briga o novorođenčetu mogu se izjednačiti s onima koje ispoljavaju majke, zbog čega su muškarci izuzetni.

Zbog toga su se naučnici zapitali može li uloga oca na neki način uticati na mozak muškarca? Poslednjih godina sproveden je veći broj naučnih ispitivanja koji se bavi tim pitanjem, a stručnjaci su utvrdili da nakon rođenja deteta muškarci trpe značajne neurološke i hormonske promene – slične onima koje doživljavaju i majke!

Pogledajte šta se sve odvija u mozgu mladih tata…

 

Tatin mozak izgleda kao mamin


Briga o bebi menja mozak muškarca, te ovaj ispoljava drugačije kognitivno i emotivno ponašanje. Štaviše, mozak oca sve više liči na mozak majke. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da muškarci koji neguju svoje mališane na skeniranjima mozga beleže zanimljive rezultate. Naime, u njihovom slučaju, delovi mozga zaduženi za obradu emocija i društveno razumevanje su izrazito aktivni nakon što beba postane deo njihovog života.

 

I tate prolaze kroz hormonske promene


Trudnoća, porođaj i dojenje izazivaju smanjeno ili pojačano lučenje određenih hormona kod žene, ali su naučnici utvrdili da se nešto slično odvija iI u telima muškaraca iako oni nisu u stanju da nose i hrane bebu prirodnim putem. Istraživanja čiji su učesnici bili i ljudi i pripadnici životinjskog sveta pokazala su da muškarci koji su se ostvarili u ulozi roditelja imaju više oksitocina, estrogena, prolaktina i glukokortikoida, a stručnjaci navode se do ovog povećanja dolazi zahvaljujući kontaktu s bebom i njenom majkom. 

 

Oksitocin jača vezu između tate i bebe

Već pomenuti oksitocin, koji se još naziva i ljubavnim hormonom, podstiče očeve da više brinu o svojim bebama i njihovoj nezi, da se uključe u igru s njima, a mališani im odgovaraju jednakom ljubavlju.

 

Očinstvo je razlog stvaranja novih neurona


Kako su pokazala brojna naučna istraživanja, tatama se obnavljaju izgubljene nervne ćelije i, takođe, dolazi do stvaranja novih. Uz to, one rastu brže i bolje se razvijaju, što poboljšava memoriju muškaraca.

 

Tate su osetljive na dečji glas


Opšte je poznat majčinski instinkt, koji pomaže mamama da prepoznaju kada plač znači da je beba gladna, kada da je nešto boli, a kada da je pospana. Međutim, naučnici su utvrdili da i tate umeju da se povežu sa svojom decom na taj način: jedno istraživanje je pokazalo da čak 90 odsto očeva prepoznaje značenje plača bebe!

Izvor: yumama.com