Ko je jači pol?

Ženama je viši prag bola, žive oko pet godina duže od muškaraca, manje obolevaju i imaju jači imuni sistem

.

Većinu novopečenih majki već babice i pedijatri pripreme da su muška deca „kilavija“ od „žilavih“ devojčica. Da od novorođenčadi u plavim benkicama očekuju i više plakanja i veće muke sa grčevima, prehladama od onih u roze...

Ima onih koji smatraju da je baš ta uloga da rađaju predodredila žene da upravo one budu jači i pol koji može više da izdrži. Statistika i nauka kažu da žene duže žive, manje obolevaju, lakše podnose bol, a, sudeći po kolabiranjima na stomatološkim stolicama, padanju u nesvest u porođajnim salama, mnogi će reći - muškarci su veće kukavice.

Muškarci su osetljiviji pre rođenja - muški fetusi teže opstaju od ženskih, prevremeno rođeni dečaci četiri puta češće umiru od devojčica, muškarci više stradaju u tinejdžerskom dobu i češće umiru od fatalnih bolesti.

Naša statistika, sudeći po životnom veku, sudi da je ženska sorta svakako „žilavija“. Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, nežniji pol od jačeg živi duže 5,5 godina. Analiza na osnovu podataka iz popisa stanovništva iz 2011. godine i statističkih podataka o prirodnom kretanju stanovništva od 2010. do 2012. godine, pokazala je da je očekivano trajanje života Srbina 71,96, a Srpkinja 77,12 godina.

U našoj zemlji svake godine rodi se 2.000 dečaka više nego devojčica, a u Srbiji živi čak 190.000 više žena nego muškaraca. Muškarci su ti koji češće umiru i češće podležu bolestima tokom celog života. Muškarci su „u većini“ sve do 39. godine života, a najveća razlika je među sedamdesetogodišnjacima. Čak je 50.000 više žena nego muškaraca u ovom dobu.

- Zdravlje je na strani žena do sedme decenije života - podatak je iz knjige „Žene i muškarci u Srbiji“ stručnjaka RZZS. - Zdravstvena statistika pokazuje da čak dvostruko više muškaraca nego žena umre između 30. i 59. godine života, uglavnom od bolesti krvotoka i tumora. Čak tri puta više muškaraca u srednjem dobu strada u saobraćajnim nesrećama i diže ruku na sebe.

Autori članka pod nazivom „Slabiji pol“, koji je nedavno objavljen u „Njujork tajmsu“, brane tezu da muškarci neopravdano nose titulu jačeg pola.

- Petina svih prevremeno rođenih muških beba umire u poređenju sa 14 odsto devojčica - piše u članku.

- Više dečaka umire po rođenju, a sindrom iznenadne smrti beba se čak 1,5 puta češće javlja kod muških beba. Stopa smrtnosti dečaka dva puta je veća u tinejdžerskom periodu, zbog čega žene već u 36. godini života po brojnosti premašuju broj muškaraca na planeti. Muškarci češće umiru od tumora disajnih organa, ciroze jetre, dijabetesa, šloga i koronarne srčane bolesti, ali i od povreda zadobijenih u tučama i saobraćajnim nesrećama.

Stručnjaci sa Stanfordskog univerziteta tvrde da žene imaju veću toleranciju na bol, odnosno da su sposobne da podnesu više bola nego jači pol. Ovim američkim istraživanjem, posle testiranja praga osetljivosti na bol na 72.000 pacijenata oba pola, identifikovano je 47 kategorija bola koje potiču od 16 grupa bolesti. Naučnici su došli do zaključka da je prag osetljivosti na bol kod žena mnogo izraženiji nego kod muškaraca, ali da ga one lakše podnose. Posebno kada je reč o reumatskim i napadima migrene.

Kada je u pitanju podnošenje bola, veoma su važni stereotipi o odnosu polova u okruženju. Prema istraživačima sa Lids Metropoliten univerziteta, rod i kultura imaju važnu ulogu prema tome kako se odnosimo prema bolu.

- Stereotipi o bolovima znače da se muškarci drže stoički, čak i kada su ozbiljno povređeni, dok žene tada pokazuju svoju osetljivu stranu - podatak je istraživanja dr Osame Tašanija, koji je proučavao 200 britanskih i libijskih volontera za potrebe studija.

Da je za odnos prema bolu i strahu važna kategorija tradicionalni odnos među polovima, smatraju i naši psiholozi. Prema rečima Marije Tepurić, kliničkog psihologa, muškarci tradicionalno skrivaju strah za razliku od dama. Baveći se duplim problemom i strahom i njegovim prikrivanjem, muškarci zaista ispadaju veće kukavice.

- Moje iskustvo iz psihološkog savetovališta pokazuje da su žene uglavnom lakše govorile o svojim strahovima, bez velikih uvoda, bez „kićenja“ iskaza o strahu, nekim svojim drugim poduhvatima - kaže Marija Tepurić. - Muškarci naprotiv, teže progovaraju o tome, njima je već u prvim godinama života od strane društva branjeno da se plaše. Budi jak. Budi muško. Odbrani se. Zaštiti je. Napadni. A ako se uplašiš i to pokažeš, nisi pravi muškarac.

Kako naša sagovornica kaže, ženama je dozvoljeno da se plaše. One se na terapijama bore protiv izvora straha, dok muškarci prvo moraju da se izbore sa stidom zbog toga što su uplašeni. Ona smatra da činjenica da muškarci padaju u nesvest u porođajnim salama dok žene stoički trpe porođajne bolove, ne znači da su muškarci veće kukavice.

ODLAZE KADA JE NAJTEŽE

ŽENE su mnogo bolje i u podnošenju teške situacije nego muškarci. Oni sedam puta češće ostavljaju suprugu kada se razboli. Američko istraživanje, sprovedeno na 500 bračnih parova, pri čemu je jedan od partnera imao dijagnozu ozbiljne bolesti, poput raka, pokazalo je da će se brak završiti razvodom mnogo češće kada je bolesni partner žena. Od 23 razvoda evidentirana među obolelima od multipleskleroze, u 22 razvoda obolele su žene. Čak 21 odsto brakova u kojima su bile bolesne žene završilo se razvodom, za razliku od tri odsto brakova u kojima je oboleli bio muškarac.

Izvor: novosti