Navike dece koja provode mnogo vremena pred TV ekranom

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu "Journal of Epidemiology & Community Health", oni koji su u detinjstvu mnogo vremena provodili pred televizorom, to su nastavili i u srednjoj životnoj dobi.

.

U britanskom istraživanju praćene su navike gledanja televizije 9.842 osobe tokom 32 godine, od navršene 10. pa do 42. godine života.

Istraživanje je počelo 1980, kada su roditelji obavestili istraživače o učestalosti gledanja televizije svoje tada 10 - godišnje dece koja su bila podeljena u tri kategorije zavisno od toga da li su televiziju gledala često, povremeno ili vrlo retko, piše portal Pliva.

Oko 1.546 ispitanika, koji su u trenutku istraživanja imali 42 godine, izjavilo je da više od tri sata dnevno provode pred tv ekranom, a oko 83 odsto je često gledalo televiziju i u detinjstvu.

U istraživanju je primećeno i da su odrasli ispitanici koji su pred televizorom provodili više od tri sata dnevno, imali više zdravstvenih problema nego oni koji su televiziju gledali manje.

Autori istraživanja ističu da ta saznanja govore u prilog inicijativama čiji je cilj prevencija "sedacionog" načina života od najranijeg razdoblja, obzirom da utiče na kvalitet života u odrasloj dobi.

Prema preporukama merodavnih institucija, deca ne bi trebalo da provedu više od dva sata dnevno ispred kompjuterskih i tv ekrana.

Izvor: tanjug