Dom i porodica

Mala pravila za kupovinu kolica za bebu

Izbor odgovarajućih kolica, zavisi od više faktora, a ponuda je danas zaista velika. Boja, dizajn, modni detalji su izbor roditelja, ali nikako ne smeju da budu kriterijum za odabir kolica u kojima će se voziti beba. Savete o kupovini kolica daje vam stručna saradnica "Škole roditeljstva Nada Lazić", fizotarapeut Snežana Milanović.
04.10.2014. - 09:25h

U „Školi roditeljstva Nada Lazić“ svakog meseca se organizuju susreti roditelja beba i stručne saradnice Škole Snežanom Milanović, fizioterapeutom. Na ovim susretima roditelji dobijaju dragocene savete o razvoju svoje bebe, ali i o izboru prve igračke, uređenju sobe i bebinog okruženja, kao i izboru odgovarajućih kolica. Jer, verovali ili ne, nije svejedno u kakvim kolicima ćete voziti svoje čedo...

Izbor odgovarajućih kolica, zavisi od više faktora, a ponuda je danas zaista velika. Boja, dizajn, modni detalji su izbor roditelja, ali nikako ne smeju da budu kriterijum za odabir kolica u kojima će se voziti beba. Nepravilni položaji, neadekvatna veličina i način korišćenja kolica negativno utiču na psiho-motorni razvoj bebe. Evo saveta o čemu treba da povedete računa pri kupovini:

- Da li živite u zgradi, na kom spratu i da li imate lift? Ako ste na trećem, četvrtom spratu bez lifta, možda postoji prostor u prizemlju gde mogu da stoje kolica ili ćete ih držati u prtljažniku svojih kola. Ako morate sa kolicima uz stepenice, bebu nosite u jednoj ruci, a kolica sklopljena drugom rukom. To znači da je vaš izbor sveden na lagane modele kolica.

- Kada će se vaša beba roditi, tj. koje je to godišnje doba je još nešto o čemu treba da razmislite. Vi biste najradije uzeli ona „svemirska“, opremljena za sve (ne)moguće uslove, ali činjenica je da ako beba stiže u sred zime nećete je izvoditi tako često kao da je, na primer, rođena u leto. Velika je verovatnoća da je zbog hladnoće nećete ni izvoditi napolje prvih mesec dana, pa možda još uvek ne morate da kupujete kolica.

- Da li planirate da sve vreme koristite samo jedna kolica ili ćete kasnije kupiti druga (kišobran kolica ukoliko će tada biti leto) kada beba bude mogla samostalno da sedi.

- Kakav je teren gde planirate da ih koristite, asfalt, kaldrma, trava, pesak… plastični točkovi su lakši ali su pogodni samo za korišćenje po asfaltu, na neravnoj podlozi odskaču ili se klizaju.

- Obavezno proverite da li mogu da stanu u prtljažnik, lift, da prođu kroz vrata stana!

- Lagana kolica su pogodna za prenošenje, ali su često nestabilna i starija deca mogu lako da se preture, posebno ako zakačite kese sa stvarima, pa i o tome treba voditi računa.

- U prodavnici obavezno proverite kako se sklapaju i rasklapaju, lakše, teže, kao i da li to možete da izvedete jednom rukom. Ne računajte da će uvek biti još neko pored vas kada ste u šetnji.

- Do šest meseci beba mora da bude okrenuta ka roditeljima, dobro je da to bude i duže kako bi roditelji mogli da prate ponašanje bebe, da ostvaruju sa njom kontakt očima kada je budna što daje osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Takva kolica uglavnom imaju mogućnost okretanje ručke na obe strane tako da kada beba poraste i pokazuje interesovanje za okolinu mogu da se koriste i na drugi način. Kada spava, uznemirena je ili joj smeta sunce, vetar, beba opet može da bude okrenuta ka roditeljima.

- Danas su popularna kolica u kombinaciji sa autosedištem jer je cena u kompletu povoljnija od pojedinačne kupovine. Za bebe do navršenih 6 meseci obavezno je da budu u horizontalnom položaju na ravnoj, čvrstoj podlozi što obezbeđuju korpe koje mogu da se koriste u kući i za spavanje u prvim mesecima a na kolicima za šetnju. Od sedmog meseca naslon može da bude podignut na prvi stepen (45stepeni) i sa devet meseci na drugi stepen (65 stepeni).

- Kada beba starija od šest meseci zaspi u auto sedištu tokom vožnje, možete sedište sa prebacite na kolica kako je ne biste budili, ali se ne preporučuje da tako ostane duže od dva sata i da to ne postane praksa.

- Kišobran kolica treba koristiti tek kada dete samostalno sedi, što je od osmog, devetog meseca, samo preko leta jer su lagana, tanka i bebi bi bilo hladno u njima tokom zime.

- Kada je hladno, bebu obavezno treba dodatno pokriti jer se ona ne kreće i njoj je mnogo hladnije nego roditeljima koji se kreću i još pri tom guraju kolica. Obavezno koristite zaštitu od kiše i vetra kada je loše vreme.

Snežana Milanović, fiziotarapeut, saradnica "Škole roditeljstva Nada Lazić".

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE.