Dom i porodica

Svet je lep i bez telefona

Loša strana tehnološkog napretka je i štetno zračenje mobilnih telefona, kao i činjenica da deca sve više vremena gube na igranje igrica i preterano slanje poruka, snimanje vršnjačkog nasilja, ismevanje drugova...
09.09.2014. - 09:41h

Ova spravica je, međutim, i pitanje prestiža za klince, pa se od najranijih dana takmiče sa drugovima ko ima bolji i skuplji telefon i osećaju se manje vredno ako nemaju onaj "po poslednjoj modi". Sistem vrednosti se već tu urušava.

Loša strana ovog tehnološkog napretka je i štetno zračenje, kao i činjenica da deca sve više vremena gube na igranje igrica i preterano slanje poruka, snimanje vršnjačkog nasilja, ismevanje drugova... pa stručnjaci savetuju da roditelji dobro razmisle kada će mališanima kupiti mobilni.

Na osnovu studije koju su napravili britanski naučnici, deca ne bi trebalo da imaju telefon pre 12. godine, jer je do tada njihov imunitet u razvoju. Osim toga, u tom uzrastu još nisu zreli da procene koji trenutak ili prizor bi bilo lepo da zabeleže kamericom, nego slikaju šta im padne na pamet.

Do šestog ili sedmog razreda, oni su rasejani i nisu u stanju da vode računa o svojim stvarima, pa će tako lako "sejati" i mobilni. Zato je važno da im roditelji na fin način kažu da će telefon dobiti kada malo odrastu i uvere ih da je svet dovoljno lep bez "smartfona".

Izvor: novosti