Da li znate zašto na babine treba nositi pitu ili pile?

Koje darove treba poneti na babine i kojih se pravila treba pridržavati kako bi dete bilo zdravo i snažno? Pogledajte listu starih običaja koji se u našem narodu vezuju za babine.

.

Srpski narod je zaboravio veliki broj starih običaja, ali ima i onih koji su se održali ili se, makar, pamte. Uz veliki broj jasnih verovanja, ima i onih koja se tiču odbrane od magijskih sila, podsticanja rasta brkova i kose kod bebe i prizivanja sreće u ljubavi.

Zahvaljujući beleškama istoričara, Vuka Karadžića i opstanka ovih verovanja u manjim sredinama, ona će biti sačuvana od zaborava, a pogledajte koja su od njih najzanimljvija.

Zašto bebi pokloniti pitu?
U našem narodi postoji verovanje da, ukoliko prvi put idete u posetu novorođenom detetu, sa sobom treba poneti pitu sa sirom. Naime, ako dečak dobije pitu, za njega će se devojke čitavog života raspitivati i obrnuto – ako devojčica na dar dobije pitu biće popularna među momcima! Ukoliko su babine u vreme posta, alternativa je pita s jabukama.

Zašto bebi pokloniti pile?
Kako govore stari, u dom koji je nedavno obradovan prinovom ženskog pola treba uneti pile s glavom kako ne bi čitavog života jurila ’’kao bez glave’’. Ako su babine u vreme posta, kao zamena se navodi posna punjena paprika.

Zabranjeno iznošenje iz kuće
U Svrljigu je zabeležen običaj da se nikome ne daje ništa iz kuće. Ovaj običaj potekao je od prastarog običaja da se s komšijama ne deli vatra kako kuća ne bi bila mračnija i da dete ne bi plakalo i time prizivalo zlo.

Pogača
Nju bi trebalo da pripremi neko od bližnjih – majka, svekrva, sestra itd. Pogača se lomi s nekim ko nije oženjen ili mlađim članom porodice, a trebalo bi da ista osoba prva zagrize pogaču i da zagrižen komad ostane u bebinoj kolevci četrdeset dana.

Ne zatvarajte torbu
Kada se ide na babine, ne bi trebalo zatvoriti ili zavezati torbu jer će zbog toga, veruje se, dete teško progovoriti.

Bdenje
Kako je zabeležio Vuk S. Karadžić, nekada je u srpskom narodu postojao običaj da se prvih tri do sedam dana bdi nad porodiljom i detetom kako bi oni bili začuvani od demona i zlih sila.

Mleko za mamu
Žena koja priprema babine porodilji bi trebalo da sa sobom ponese i mleko. Prema starom verovanju, to mleko treba sipati porodilji po bedrima i uliti u obuću kako joj mleko ne bi presušilo.

Zabranjeno pletivo!
Ukoliko neka od starijih žena koje prisustvuju babinama odluči da plete, trebalo bi je zamoliti da to odloži za neki drugi dan. Naime, u narodu postoji verovanje da će dete biti brbljivo ukoliko na ovaj važan dan neko ko joj je došao u posetu plete.

Za brkate dečake i devojčice lepe kose...
U srpskom narodu postoji običaj da se na babine ponese povesmo (svežanj kudelje, vune ili lana), koje se smešta uz kolevku. Na taj način se ’’magijski deluje’’ na to da dečak izraste u muškarca s gustim brkovima ili da devojčica ima prekrasnu i gustu kosu.

 

Izvor: yumama.com