Dom i porodica

Krompir, majonez, banane, koka- kola - borci za čistiji dom

Ako niste znali da vam u čišćenju domaćinstva naročito mogu pomoći namirnice poput krompira, majoneza, oraha i banane, onda je pravo vreme da se informišete.
27.08.2014. - 10:05h

Aleks Dipledž, izvršna direktora za čišćenje rekao je za Dejli mejl da je kečap dobar za čišćenje mesinga, bakra i srebra.

– Prirodna kiselina paradajza oksidirajući deluje na srebro, mesing ili bakar – objasnila je ona.

– Krompir i soda bikarbona su efikasni u borbi protiv rđe, jer kada se oksalna kiselina koja se nalazi u krompiru pomeša sa sodom bikarbonom, razarajuće deluje na rđu – rekla je Dipledž.

Ovo takođe znači da je sirće veoma dobro za uklanjanje rđe.

– Ukoliko imate nešto što je kožno i zagrebano je, možete ga premazati korom od banane, koja sadrži kalijum, a zatim prebrisati vlažnom krpom – objašnjava ona.

– Idealaln za uklanjanje ogrebotina na drvenim površinama je majonez, koji sadrži ulja i proteine, koji postepeno smanjuju tragove na drvetu – kaže Dipledž.

Ona je još otkrila da miris i svežinu u frižideru možete zadržati tako što ćete sveže mlevenu kafu staviti u kutiju od margarina sa rupama, i time neutralisati neprijatne mirise.

– Ako biste da očistite kamenac, presecite grejpfrut na pola i jednu polovinu namažite solju, zatim utrljajte na potrebno mesto.

Takođe, pića poput koka kole, efikasni su čistači WC šolje jer u sebi sadrže limunsku i fosfornu kiselinu. Dovoljno je da sipate u šolju i ostavite da odstoji sat vremena, kiselina će odraditi svoje – objasnila je Dipledž.