Šta je uzrok loma prvih brakova?

Šokantno visok procenat nevesta, od 20 i nešto, shvatiće kako su se udale za pogrešnog čoveka ili da su stupile u brak prerano. Šta je uzrok?

.

Situacija u statistici razvoda nije baš ružičasta, naročito posmatrano iz ugla mladih žena. Četrdeset odsto nevesta koje izgovore sudbonosno ,,da“ između svog 20. i 25. rođendana mogu da očekuju da će prekršiti zavet ,,dok nas smrt ne rastavi“, u poređenju sa 27 odsto žena koje čekaju zrelije godine za stupanje u brak. Iza ove cifre vreba trend koji je malo poznat. Prema zaključcima porodičnih terapeuta, u porastu je broj mladih, uspešnih i samouverenih žena koje osećaju potrebu da se venčaju što je moguće pre - bez obzira na to da li su stopostotno sigurne da pored sebe imaju pravu osobu.

Ovde nije reč o devojkama koje su napustile srednju školu ili o osobama koje smatraju da im je za sreću neophodan muškarac. To su nezavisne osobe, sigurne u sebe, koje pokušavaju da dobiju najbolje od života. Štaviše, upravo želja da imaju sve okreće se protiv njih samih.

Nova sila koja pokreće ovu potrebu suptilna je i često podsvesna. Ona deluje tiho, dok gledamo televiziju ili čitamo tračeve o životu slavnih. Gledamo poznate dame u dvadesetim kako jedna za drugom uzbuđeno najavljuju svoja venčanja. Ove zvezde postavljaju standard šta znači biti uspešan, pa neke devojke počnu da veruju da, ako ne stupe u brak do 25. godine, to na neki način predstavlja neuspeh.

Krajnji rezultat? Ishitren brak... i nedugo posle toga, neizbežan razvod. Ovaj vid straha od zaostajanja na bračnom planu danas predstavlja glavni razlog što se mladi parovi razvode.

I pre desetak godina privatni život slavnih takođe je bio fascinantan, ali obožavaoci nisu žurili da stvore sopstvene veze po njihovom uzoru. Danas su granice između Holivuda i realnog života mnogo manje jasne. Zahvaljujući starletama rijaliti programa i porastu broja informacija koje su fokusirane na život slavnih - tu su vebsajtovi, 24-časovni programi na kablovskoj o šou-biznisu i tvitovi direktno od zvezda - više nam se ne čini da se njihov život baš toliko mnogo razlikuje od našeg.

Ljubav više nije u fokusu

Bilo da ste slavni ili ne, nastojanje da postignete uspeh u svim životnim sferama pre tridesete ostavlja malo vremena za izgradnju prave veze sa osobom koja će biti vaša istinski srodna duša. Doživljavanje sopstvenog supruga kao dostignuće koje ide kao deo paketa može da baci senku na vašu svakodnevnu vezu, a pitanje je da li vi uopšte delite kvalitete neophodne za zajednički život na duge staze.

Kako da budete sigurni da nesvesno ne popuštate pod ovim pritiskom inspirisanim životom slavnih? Zamislite kako morate da birate između opcije da ostanete sa svojim dečkom zauvek, bez sklapanja braka, ili da vas u narednih nekoliko godina čeka razmena zaveta sa nekom drugom osobom. Ako vam sintagma „narednih nekoliko godina“ bolje zvuči, zgazite kočnice jer vi zapravo niste zaljubljeni u svog partnera, već je u pitanju mogućnost da sa liste obaveza precrtate brak.

Izvor: Cosmopolitan.rs