Novo osvetljenje menja kuhinju

Bilo da se odlučite za moderne ili pak rustične kuhinje, imajte na umu da detalji poput osvetljenja mogu u potpunosti da promene izgled ovog prostora

.

Kuhinja je "žensko mesto" i mora biti uređena po meri domaćice. Različiti dizajni oslikavaju karakter dama, koje u njima provode najviše vremena. Ali, bilo da se odlučite za moderne ili pak rustične kuhinje, imajte na umu da detalji poput osvetljenja mogu u potpunosti da promene izgled ovog prostora i utisak koji će posetioci imati kada kroče u nju.

Tako će se luster sa brojnim, bogato nanizanim kristalima odlično uklopiti sa crno-belim radnim površinama i kuhinjskim elementima sa visokim sjajem. Upravo će takav luster doneti šik pariskih kuhinja vašem domu. Ovo će ujedno biti i stvar koja će ostaviti najjači utisak na sve vaše prijatelje. Elegancija i jednostavnost nikada ne izlaze iz mode!

Ako je pak kuhinja mesto gde se osećate spokojno, i želite da vas njen dizajn vrati u detinjstvo i pruži vam osećaj da stojite pored bakinog šporeta, rustični izgled je neizbežan. Ovaj stil ćete "začiniti" ako odaberete osvetljenje u obliku fenjera, koje će vratiti duh prošlosti. Preporuka je da okačite dve ovakve svetiljke kako biste centrirali i objedinili prostor.

Ukoliko vam je kuhinja malena, a plafoni viši nego obično, najbolje rešenje je da nad trpezarijskim stolom (ako je u centru kuhinje) ili iznad radne površine "spustite" tri-četiri lustera manjeg obima, ali sa dužim "lancem". Uparite ih sa bojom pločica ili stolica kako bi došli do izražaja.

Monotoniju bele kuhinje visokog sjaja možete "razvedriti" ako plafon obojite u tamnoplavu boju i izaberete plafonjeru u obliku sunca, meseca ili zvezda. Tako ćete imati noćno nebo koje će svima izmamiti uzdahe, a usled čega će gomila neopranih sudova ostati neprimećena.

Pošto se metal ove sezone vratio na velika vrata, a uklapa se savršeno u većinu enterijera, uvek možete da se odlučite baš za ovakve lustere. Srebrne i pastelno roze nijanse su odličan izbor, a lake su i za održavanje. Odaberite lustere okruglog oblika, različitih veličina i grupišite ih. Verujte da nećete pogrešiti.

Na kraju, zaboravite na pravilo da svi lusteri u prostoriji moraju biti isti. Slobodno se igrajte, pa nad kuhinjskim radnim površinama okačite jedan oblik svetiljke, a nad stolom za ručavanje drugi, čime ćete vizuelno odvojiti prostor i stvoriti privid

Izvor: novosti