Razmenite savete i iskustva o dojenju

Centralna manifestacija obeležavanja Svetske nedelje dojenja biće održana u nedelju, trećeg avgusta od 17h na letnjoj pozornici Keja oslobođenja u Zemunu. Pokrovitel: Opština Zemun.

.

Na tradicionalnoj manifestaciji, koju udruženje "Roditelj" organizuje već devetu godinu zaredom,  majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva. Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja, pod nazivom „Dojenje – pobednički poen za život!“ odgovara na poslednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija, u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju do 2015. godine. Tema podseća na značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

U Srbiji je tek 12,8% procenata isključivo dojene dece mlađe od šest meseci, a polovina svih beba u Srbiji nije adekvatno hranjena, pokazuju rezultati istraživanja Višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji, koje su sproveli UNICEF u Srbiji i republički zavod za statistiku.  Sa druge strane, stručnjaci preporučuju da je potrebno započeti sa dojenjem u roku od jednog sata od rođenja i isključivo dojiti u prvih šest meseci života. Shodno tome, udruženje „Roditelj“ ističe potrebu da se poveća svest ljudi o značaju dojenja, pa će trudnice i majke i ove godine moći da dobiju pratkične savete i podršku od stručnjaka i mama savetnica iz Savetovališta za dojenje.

Manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju – Prve banke humanog mleka u Srbiji, koji će zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu iInstitutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u tim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na taj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.

Ukoliko možete i želite da postanete dobrovoljni davalac humanog mleka, molim vas da se obratite Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36 30 127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu na broj telefona 021/488 05 42.

Još jedna, treća banka humanog mleka, trebalo bi uskoro da bude otvorena i na Klinici za pedijatriju u Kliničkom centru Kragujevac, tako da će i mališani iz ovog dela Srbije moći da dobiju najbolji vid ishrane.

Više informacija: roditelj