Folna kiselina - važna u trudnoći

Nedovoljno unošenje vitamina i minerala tokom trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta

.

Više od 60 odsto žena koje su učestvovale u nedavno sprovedenoj anketi smatra da je napredak medicine i farmacije u poslednjih 20 godina doprineo da se spreče komplikacije trudnoće, ali tek svaka treća žena zna da navede neki od preparata koji u sebi sadrže folnu kiselinu i koriste se u toku trudnoće.

Iako neke od vitamina trudnice imaju u rezervama, pa mogu da ih “pozajme” bebi, druge vitamine i minerale, čije se potrebe povećavaju tokom trudnoće, ne mogu da obezbede čak ni optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline, čiji deficit može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta.

Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik.

Istraživanje je pokazalo i da više od 60 odsto ispitanih žena smatra da je u drugom stanju korisno uzimanje vitamina i dodataka ishrani. Svaka četvrta ispitanica je koristila vitamine u trudnoći, a svaka treća zna nekog ko je koristio neki od preparata koji sadrži folnu kiselinu.

Izvor: onaportal.com