Koliko su kockice leda čiste?

Malo ko razmišlja o tome da i led kojim rashlađujemo piće može biti izvor neke zaraze. Kockice leda često u sebi imaju i bakterije koje se skupljaju u ledomatima ili one sa prljavih ruku.

.

Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, dobro razmislite da li je led možda "kontaminiran" bakterijama ili plesnima, te da li su vaše ruke apsolutno čiste. Konzumenti osvežavajućih i žestokih pića o ovome uglavnom ne razmišljaju, dok brojna američka istraživanja upravo ukazuju na veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom i njegovu "kontaminiranost" patogenim mikroorganizmima.

Istraživanja o kvalitetu leda sprovedena u Las Vegasu pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku, objasnila je Debra Hofman, specijalista mikrobiologije sa Univerziteta u Južnoj Floridi.

Inače je uobičajeno da bakterije koje se skupljaju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda. U ovakvim situacijama kontaminirani led je problem sam po sebi, a još veći ako dođe u dodir sa mesom i drugom hranom, jer je tada mogućnost za širenjem zaraze veća.

Plesan, takođe, vrlo često može da se nađe u restoranskim ledomatima, ali i u kućnim uslovima. Da bi se izbeglo njeno prisustvo, neophodno je više puta godišnje čistiti prostore u kojima se drži led, a pogotovo kod kuće.

Izvor: Novosti