Kako odabrati najlepše i najkvalitetnije boje za zidove?

Boje za zidove u današnje moderno vreme mogu da budu raznovrsne. Krečenje spada u najvažnije završne radove u stanu što se tiče estetike i uređenja enterijera.

.

Izbor boje za zidove je, otuda, ključan za ostvarenje onoga šta u stvari želite i očekujete od svog doma.

Naučnici čak tvrde da osnovne crte nečijeg karaktera mogu da se utvrde na osnovu omiljene boje. Odabir boje za zidove uglavnom je teži nego samo krečenje stana: zato je bitno za početak nabaviti uzorke i palete boja.

Dakle, na početku odredite boju (ili kombinaciju boja) koja će vam biti osnova za sve. Izbor svakako zavisi od atmosfere koju želite da stvorite. Čak će i nameštaj delovati drugačije, moćnije, ako odaberete pravu boju.

Ako želite miran prostor, odaberite svetle boje sličnih nijansi. Više svetlosti znači više prostora. Manje prostorije uvek okrečite u svetle boje, jer jake boje optički sužavaju prostor. Prlikom krečenja stana plafon uvek treba da ostane beo.

Sa tamnim bojama nemojte preterivati. Ako vam je bliska lepota tamnijih površina, svoje potrebe i želje možete zadovoljiti tako što svetao nameštaj i jastuke kombinujete sa tamnim zidovima. Napadne i jake boje vizuelno smanjuju prostor, pa svakom slučaju, obojite tamnom bojom što manji zid.

Srebrna, zlatna i druge svetlucave boje za zidove sa metalik efektom su idealne za modernu dekoraciju prostora i isticanje detalja. Najlepše se uklapaju u prostorije gde ima puno stakla ili ogledala.

Boje za zidove sa teksturom su veoma elegantne i takođe proizvode zanimljive efekte u enterijeru. Jedan zid u ovoj boji može da stvori vizelno osveženje i učini mnogo u dosadnom ambijentu.

Postoje dve vrste boja za krečenje: boje na bazi ulja (one od kojih zidovi sjaje) i one na bazi vode. Modernije varijante boja na bazi vode se gotovo podjednako sjaje, a prednost im je što se mnogo brže suše. Kada kupujete boju ne štedite i birajte one poznatijih proizvođača.

Takođe, postoji i tzv. "bazna boja". Nju koristite ako želite da tamnu boju prekrečite nekom dosta svetlijom nijansom, ili su vam zidovi previše isflekani.

Prema mehaničkim karakteristikama premaz za boje za zidove delimo na perive, neperive i specijalne boje.

Neperive boje za zidove sadrže vrlo malu količinu veziva, pa nisu otporne na čišćenje vodom, nego "trpe" samo suvo brisanje. Spadaju u najjeftinije premaze, poznate i kao poludisperzija. Mehanička čvrstina je mala, boje se brzo oštećuju pa je i krečenje češće.

Perive boje za zidove sadrže više veziva. Otporne su na pranje vodom i deterdžentima, na mehanička oštećenja i prljanje. Dobro se razlivaju na glatkim podlogama, tako da tragovi valjka ili četke nisu vidljivi. Ovakvi premazi su najpoznatiji kao disperzione i akrilne boje. Posebno su preporučljive za dečije, dnevne i spavaće sobe.

Specijalne boje za zidove su one koje daju posebne dekorativne efekte, pa zid može izgledati i imati sjaj kao mermer, svila, pesak, kamen itd. Ove boje se proizvode od najkvalitetnijih veziva, najčešće su perive i dobro se održavaju. Postoje i razne boje za posebnu namenu: fluorescentne, termoizolacione, antinikotinske, antifungicidne boje kao zastita protiv fleka, buđi i bakterija…

Opšte pravilo je da je za kvalitetno krečenje potrebno oko četiri litra boje na svaka 32 kvadratna metra. Zato pažljivo izmerite prostorije koje želite da okrečite, ali, koliko god vam prodavac ili mašina kažu da je potrebno - uvek kupite malo više za svaki slučaj..

Izvor: onaportal.com