Mirni u detinjstvu, uspešni u životu

Dobra vest za sve "štrebere" stiže sa Univerziteta Virdžinija - oni koji su u osnovnoj školi bili mirni i povučeni, tokom života bolje prolaze od svojih "kul" vršnjaka.

.

Ako vam se čini da vaše dete nije naročito omiljeno među vršnjacima, nemojte da brinete, velika je verovatnoća da ga kasnije čeka uspeh.

Istraživači sa Univerziteta Virdžinija podelili su ispitanike u grupe: u prvoj su bili popularni 13-godišnjaci, koji su rano počeli da izlaze u provod, pravili razne ludosti i ulazili u emotivne odnose pre vršnjaka. Drugu grupu činila su mirna deca, koja se ni po čemu nisu izdvajala. Prateći njihov razvoj u narednih deset godina, naučnici su zaključili da popularnost u školi negativno utiče na uspeh u životu.

Neki rezultati su zabrinjavajući: omiljena deca imaju 40 odsto više šanse da u ranoj mladosti koriste droge i alkohol, a verovatnoća da upadnu u probleme sa zakonom je 22 odsto veća nego kod povučenih vršnjaka. Ispitivana je i njihova društvena sposobnost, odnosno koliko se dobro slažu sa prijateljima i ljubavnim partnerima, ali su i tu omanuli - socijalni rejting im je 24 odsto niži nego mirnijim vršnjacima. Profesor psihologije, koji je bio na čelu studije, Džozef Alen, kaže da je ovo "osveta dobre dece".

- U svakoj osnovnoj školi imate "kul" decu koja vole da su u centru pažnje i hvale se raznim glamuroznim, uzbudljivim, nekad i opasnim aktivnostima, pa postaju popularna i predmet divljenja ostalih. Međutim, deset godina kasnije, oni rade niže plaćene poslove, uglavnom u uslužnim delatnostima, imaju probleme u vezama i odnosima sa ljudima. S druge strane, dete koje je bilo mirno, imalo dobre drugare, ali nije privlačilo mnogo pažnje, kasnije je u životu odlično prošlo. Na neki način, ovo je "osveta mirne, dobre dece" - zaključuje profesor.

Objašnjenje za ovu, na prvi pogled neočekivanu pojavu, vrlo je jednostavno: popularna deca su navikla da bez mnogo truda budu omiljena. Takav pristup kasnije ne pomaže mnogo.

- Oni su navikli da koriste prečice, što im u zrelom dobu predstavlja poteškoću. Kako godine prolaze, shvataju da moraju mnogo više da se trude oko stvari koje su im važne, ali i u odnosu sa ljudima. Pošto nisu strpljivi, često odustaju - primećuje Alen.

Izvor: Novosti