Lekcije koje naučite kada postanete roditelj

Životne lekcije koje naučite kada ste roditelj neke su od najvažnijih lekcija koje ćete ikada naučiti...

.

Ukoliko ste roditelj, onda znate da je to najlepša uloga na svetu i svakako da neke stvari sada cenite mnogo više nego ranije...

... da trenuci samoće postaju pravi luksuz

Odlazak u toalet, tuširanje i sve ostale slične stvari koje inače obavljate sami odjednom postaju pravi luksuz. Svaki roditelj postaje svestan toga da trenuci u kojima će moći da bude sam postaju izuzetno retki. Sada uz sebe imate još jednu osobu koja stalno želi biti sa vama jer ste za nju vi najvažniji na svetu. Nemirni mališani prate vas u stopu, zato minut samoće postaje pravi luksuz koji počinjete izuzetno da cenite.

... da decu ne možete da kontrolišete čak ni u javnosti

Dok deca ne počnu da hodaju i govore onda još i možete da ih kontrolišete, ali posle to postaje nemoguća misija. Ljutnja i bes zbog ne kupljene igračke i ostale neprijatnosti koje mališani mogu da vam prirede nešto je što nećete uvek moći da kontrolišete i s čime morate da naučite da se nosite.

... da svi znaju bolje od vas

Ako hranite dete gotovom hranom iz teglice, onda ih ubijate aditivima. Ako im dajete kuvano povrće, sve hranjive materije kuvanjem uništavate... I tako ukrug, šta god da uradite nije dobro i neko drugi zna bolje od vas. Pa i da ste pročitali sve moguće knjige o roditeljstvu, uvek će se naći neko pametniji od vas. Trudite se da štp više ignorišete takve komentare i radite ono što vi mislite da je najbolje za vas i vašeg mališana.

... da vaša mama nije uvek u pravu

Sve dok se sami ne nađete u ulozi roditelja, prirodno je verovati roditeljima, bakama i dekama i misliti kako oni znaju mnogo više od vas. Iako imaju dobre namere, oni nisu uvek u pravu, pa znajte da ne morate uvek da ih poslušate. Pogotovo ukoliko se uopšte ne slažete s njima. Nasmešite im se, kimnite glavom pa uradite kako vi mislite da je najbolje.

... da je savršenstvo nedostižno

Savršenstvo ne postoji i običnim smrtnicima je nedostižno. U to ste se sigurno već uverili. Isto važi i kada je reč o roditeljstvu. Nemojte da se zamarate time i da uporno pokušavate da budete savršena majka, domaćica, žena... Samo volite svoju decu i porodicu najviše što možete, pružajte im svoju ljubav i pažnju i to će biti sasvim dovoljno.

... da se u vama budi novi smisao za humor

Sve dok nemate klince, niste svesni tog pomalo čudnog smisla za humor koji je zakopan negde duboko u vama. Ipak, on postoji i budi se čim deca postanu deo vaše svakodnevice. Sunđer Bob Kockalone odjednom vam postaje smešan kao nikada ranije, ali i ostale šale namenjene na primer šestogodišnjaku. Nemojte da se stidite, humor će vam pomoći da se rešite stresa.

... da se vaše telo menja

Promene svog tela primetićete već u trudnoći, a nakon toga potrebno je mnogo vremena da se vratite na staro. Ipak, više nikad nećete biti isti. Koža, grudi, stomak, sve je odjednom drugačije. Prihvatite to jer sada više niste samo žena, sada ste i majka.

A šta ste vi naučili o sebi i životu kao roditelj?