Ako se pridržavate ovih pravila, letovanje sa bebom biće vam pesma!

Bebe do šest meseci treba zaštititi od sunca, ali ne mazati kremom. S detetom do godinu dana uvek morate da budete u hladu, a pazite i na alergije. Evo šta još sve morate da znate ukoliko letujete sa bebom.

.

Malo dete nije prepreka da za putovanje, samo je dobro da sve isplanirate unapred kako biste bili bezbrižni. Potrudite se da ponesete samo ono najnužnije. Bebina garderoba, kolica, putni krevetić, šator ili suncobran i pelene svakako bi trebali da budu na spisku, a nemojte da zaboravite ni na putnu apoteku.

Pratite nas i na Viberu!

Na odmor ponesite i omiljene bebine igračke, ali ne treba da preterujete jer će i “obična” igra kamenčićima na plaži biti jako zabavna. Svakako treba poneti nešto što će dete zabaviti tokom vožnje do odredišta.

Iako je sunčeva svetlost važna za malu decu zbog proizvodnje vitamina D, boravak na suncu treba izbegavati u vreme velikih vrućina, od 10 do 17 sati. Pri svakom izlasku na otvoreno bebu treba zaštititi od sunca šeširima i suncobranima, a nakon šest meseci i kremom sa zaštitnim faktorom 50.

"Što je dete mlađe, to je koža osetljivija, tanja i negativni uticaji UV zraka su izraženiji. U prvih šest meseci se ne preporučuju zaštitne kreme, a nakon toga preporučuju se kreme koje sadrže isključivo mineralnu zaštitu. One su guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo efektivne jer stvaraju barijeru pa UV zraci uopšte ne dolaze do kože" kaže pedijatar Milivoj Jovančević, za 24sata.hr i napominje da treba da se pripazi na konzervanse i parabene u kremama.

Mame koje doje na letovanju neće imati previše brige oko hranjenja. Osim što je najzdravije, dojenje je na moru praktično. Ne morate da se brinete oko pripreme hrane, a i beba iz majčinog mleka dobja dovoljno tekućine.

"Ako je beba na adaptiranome mleku, svakako proverite ima li u mestu gde letujete baš te vrste hrane jer nije dobro menjati hranu za bebe, posebno ne u posebnim uslovima", savjetuje pedijatar Đovana Armano.

Ako bebe borave u zatvorenom prostoru, klimu treba namestiti na samo koji stepan niže od spoljne temperature.

"Najbolje je, ako je moguće, prostoriju prirodno izluftirati i povremeno koristiti ventilatore koji mešaju vazduh", preporučuje dr Armano.

Skriveni delovi
Ne zaboravite da nanesete zaštitnu kremu na usne, uši i zadnji deo vrata. Uvek im stavite i šešir.

Bose noge vole šljunak
Hodanje bosih nogu sprečava pojavu spuštenih stopala. Samo treba paziti da na šljunku ili pesku nema stakla.

Zaštitna odeća
UV odeća blokira 97 posto zračenja pa je pogodna za decu jer je njihova koža tanja, kaže dermatologinja dr Ivana Manola.

Za ugodnu vožnju vežite dete i rashladite auto
Leto je vreme češćih putovanja pa je dobro podsetiti se važnih pravila o korištenju auto sedišta.

Pre svega sedište mora da bude prilagođeno uzrastu, odnosno visini deteta.

Deca do 15 meseci svakako bi trebala da se vozi suprotno od smera vožnje jer je tako vratni deo učvršćen.

Posebnu pažnju obratite na remena koja ne smeju biti labava. Pripazite i na temperaturu vazduha. Ako je prevruće, rashladite vozilo promajom ili klimom, ali pazite da ne duva direktno po detetu. Nikad, ali baš nikad ne ostavljajte dete samo u vozilu.

Bez dosadnih komaraca leto je puno lepše
Ako ga ubode komarac ili neki drugi insekt, dete se najčešće žali samo na svrbež, koji se može ublažiti hladnim oblogom. Veću pažnju treba obratiti na ubode u području glave i lica. Ako se dete žali na jači bol, neka ga pregleda lekar.

Neka deca na ubod insekata uvek reaguju alergijskom reakcijom. Ubodeno mesto jako pocrveni, otiče i svrbi pa se posavetujte s lekarom.

U retkim slučajevima se alergija javi po celoj koži, ali i po život opasna anafilaktička reakcija. Tada se simptomi razvijaju vrlo brzo, a uključuju stezanje u grudima, teško gutanje, osip, mučninu. Važno je hitno otići lekaru.

Dete od uboda zaštitite pokrivanjem najizloženijih delova tela, posebno ujutru i u sumrak. Nabavite i sredstvo za odbijanje insekata, ali decu zaštitite samo sredstvima namenjenim njihovom uzrastu.

Izvor: 24sata.hr