Kako sačuvati sobno cveće za vreme godišnjeg odmora

Leto je godišnje doba kada najveći broj ljudi koristi godišnji odmor. Bilo da je u pitanju 7, 10 ili najčešće dve tri nedelje, jedan problem se tog trenutka javlja-kako sačuvati sobno cveće, a da ne propadne bez tako dugog zalivanja i da nas ponovo dočeka vitalno i zdravo?

.

Lako ćemo, ako imamo dobre komšije, rođake, poverljive prijatelje kojima nije teško da se prošetaju do Vašeg stana bar dva puta nedeljno i da to učine umesto Vas. Ali, u ovom vremenu otuđenja, komšije se „čuvaju“ – ne bi da rizikuju da nešto nestane pa oni krivi (pokvare se i lepi komšijski odnosi), prijatelji stanuju na drugom kraju grada ili koriste u isto vreme kad i vi godišnji odmor i tako, nađete se baš u problemu. Međutim, kao za sve u životu, tako i za ovaj UVEK POSTOJI REŠENjE.

Nažalost, u malo bogatijem svetu postoje saksije, posude koje samozalivaju biljku (imaju duplo dno i priliv vode se podešava, ali kod nas i ako se nađu, mnogo koštaju za naš standard.

Zato ćemo pribeći nekim praktičnim metodama koje su do sada dale veoma dobre rezultate.

PRVI NAČIN – odnosi se na sobne biljke manjih dimenzija koje treba smestiti u kadu, u kupatilo, a na policu, iznad ,posudu sa vodom. Kupićemo dugačke pertle (mogu i pamučne trake) i svaku ćemo jednim krajem uvući u zemlju biljke, a drugi kraj potopiti u posudu sa vodom. I šta će se dogoditi: čista fizika: metodom spojenik sudova, voda iz posude putem traka, pertli, će polako kvasiti zemlju i vaše biljke će imati dovoljno vlage da prežive dok se vi ne vratite.

DRUGI NAČIN – odnosi se na visoke, velike sobne biljke u isto tako velikim posudama. Njih ćemo prvo udaljiti od prozora iako su spuštene roletne, ali zbog toplote od sunca, a onda ćemo uzeti plastičnu flašu ili flašicu, zavisno od veličine saksije, u nju sipati vodu i zatvoriti je zatvaračem od plute. Između zatvarača od plute i samog uskog grla flaše stavićemo čačkalicu. Flašu ćemo položiti na zemlju, a iz nje će kap po kap izlaziti voda i zalivati vašu biljku.
Kao što vidite, metode su veoma jednostavne i obavezno ih primenite!

NAPOMENA: Neposredno pred polzak na odmor, sve biljke treba obilno zaliti.

Tekst: Dragana Tucović Baranac, dipl.pejz.arh.

Izvor: Zelenilo Beograd