Pravite iste greške, isprobajte "cirkuskog slona"?

Naša uverenja nas vežu jače od bilo kojih konopaca. Uverenja se uglavnom temelje na prošlosti i ne odgovaraju sadašnjosti, ali toga često nismo svesni.

.

Ova metoda se koristi za preispitivanje naših uverenja i stavova, posebno ako se neprestano suočavamo sa istim problemima, ako stalno padamo u iste zamke. Ta metoda se temelji na zen-priči o cirkuskom slonu koji je bio zavezan tankim užetom za stubić. Iako je za velikog slona to bila mala prepreka do slobode, nikada nije pokušao da se oslobodi.

Evo zašto: slon je bio zavezan za ovaj stub još kao nejaki mladunac i svaki pokušaj da se oslobodi je rezultirao jakim bolom. Vremenom je odustao i naučio je da živi u skučenom prostoru. Iako je odrastao i ojačao, nikada nije ponovo pokušao da se oslobodi jer je verovao da ne može. Sve što je bilo izvan njegovog iskustva činilo mu se nedostižnim. Iako više nije bio mali slon i okolnosti su se promenile, on je verovao starom iskustvu, koje više nije odgovaralo istini.

Tako je i sa nama - naša uverenja nas vežu jače od bilo kojih konopaca. Uverenja se uglavnom temelje na prošlosti i ne odgovaraju sadašnjosti, ali mi smo za to često slepi. Ono što verujete postaje vaša stvarnost i upravo ta slika zasenjuje vaše mogućnosti i dostupna rešenja. Uverenja zapravo upravljaju ishodima naših poduhvata.

Ako verujemo da smo nesposobni, glupi, ishod naših nastojanja će odgovarati upravo tim uverenjima. Drugim rečima, zaista ćemo postati ono što verujemo o sebi. Nesvesno tražimo dokaze koji ponovo podupiru istu staru priču, a druge mogućnosti i načine prestajemo da tražimo. Kako kaže Henri Ford: "Uvek smo u pravu, i kada mislimo da možemo i kada mislimo da ne možemo." Ovom vežbom preispitajte svoja uverenja.

Izvor: sensa