Najlepše beogradske bašte i balkoni

Već punih 12 godina u akciji “Za zeleniji Beograd” učestvuje 10 beogradskih opština na kojima se biraju najbolje uređene zelene površine u 5 kategorija. Nakon proglašenja nagrađenih na opštinama, tročlana komisija izabrala je i pobednike na nivou grada, njih 15 nagrađenih-za prvo, drugo i treće mesto u 5 kategorija:

.

U kategoriji - NAJLEPŠA ZELENA POVRŠINA OKO STAMBENOG OBJEKTA, prvo mesto je osvojila skupština stanara iz ulice Blagoja Marjanovića Moše 35 sa Novog Beograda koji su pokazali neverovatno umeće i strpljenje u oblikovanju različitih topijarnih formi od ukrasnog šiblja, zbog čega cela površina dobija nesvakidašnji izgled.

U kategoriji NAJLEPŠA ZELENA POVRŠINA OKO POSLOVNOG PROSTORA– prvo mesto osvojio je " Benefit caffe sa opštine Čukarica, čija bašta je maštovito uređen prostor sa velikim brojem pažljivo odabranih biljaka. Poseban efekat bašti ovog kafe-a daju skulpture koje su postavljene u njoj.

U kategoriji NAJLEPŠI BALKON prvo mesto je osvojila Milina Petrović – sa opštine Stari grad. Uz angažovanje skoro svih stanara ove zgrade na uređenju balkona, fasada je prosto procvetala. Ovakvih primera treba da bude što više u Beogradu.

U kategoriji NAJLEPŠE UREĐENO ŠKOLSKO DVORIŠTE prvo mesto je osvojila OŠ Stanko Marić iz Ugrinovaca. Veoma uredno školsko dvorište, gde se primećuje da se velika pažnja posvećuje njegovom održavanju.

U kategoriji NAJLEPŠE UREĐENO DVORIŠTE PREDŠKOLSKE USTANOVE prvo mesto osvojio je Vrtić „1001 radost“, sa opštine Voždovac. Dvorište predškolske ustanove je odlično uređeno, sa mobilijarom koji kroz igru doprinosi i pravilnom razvoju mališana. Deca u ovom vrtiću uče o ekologiji i reciklaži.

Ove godine uz prve tri nagrade u okviru kategorija takmičenja, dodeljena je i jedna SPECIJALNA NAGRADA koja je zaslužila posebnu pažnju. Reč je o neobično uređenom atrijumu Doma „Bežanijska kosa“ Gerontološkog centra Beograd, u kome rastu izuzetni primerci fikusa visoki preko trideset metara, na kojima bi im pozavidele mnoge evropske botaničke bašte. O ovim biljkama staraju se zaposleni u gerontološkom centru.

Akcija je potekla od ideje koju je osmislilo JKP “Zelenilo-Beograd“ čija se realizacija ostvaruje uz podršku Skupštine Grada, Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i Gradske službe BEOKOM. Posle niza godina prerasla je u zavidnu Akciju, koju su preuzimeli i drugi gradovi Srbije.