Čistoća i red donose napredak

Feng šui za svakoga: Ako je vaš dom pretrpan nepotrebnim stvarima, život vam je najverovatnije haotičan, konfuzan, nesređen. Nered izaziva umor, donosi višak kilograma, vezanost za prošlost.

.

Da li vam se nekada dogodilo da čim uđete u nečiji stan, osetite toliku nelagodnost da poželite da što pre izađete? Šta je to što u nama trenutno izaziva osećaj (ne)prijatnosti? Od čega zavisi da li ćemo u nekom prostoru da se osećamo kao kod kuće ili da, nasuprot tome, poželimo da što pre "zbrišemo"?

Taj prvi, opšti utisak zavisi najviše od izgleda vašeg stana ili kuće i dela grada u kojem živite, tvrdi Sandra Drinčić, dipl. međunarodni stručnjak i predavač za feng šui, koja je osmislila i usavršila posebnu tehniku harmonizacije prostora koja je našla svoju primenu ne samo u stanovima i kućama, već i školama, tržnim centrima, vojnim objektima, bolnicama, pa i religijskim objektima širom Evrope.

- Kada uđemo u neku prostoriju, ne primećujemo samo nameštaj, boje i oblike, već osećamo i energiju oko nas. Negativna nas "ubija", a kada je pozitivna, osećamo se dobro. Između prostora u kojem živimo i nas postoji energetska veza, a gomilanjem stvari u određenom delu stana, blokira se protok energije.

Zato nije čudno da izgled životnog prostora pokazuje psihičko stanje ukućana. Ako je vaš dom pretrpan nepotrebnim stvarima, život vam je najverovatnije haotičan, konfuzan, nesređen. Nered izaziva umor, donosi višak kilograma, vezanost za prošlost, probleme s varenjem, svađe, depresije, upozorava naša sagovornica, autor knjiga "Pročišćenje prostora", "Radiestezijske šeme" i priručnika "Feng šui tajne".

Njen savet je da o prostoru u kojem živimo brinemo kao o svom telu, jer svaki deo ima simbolično značenje. Tako, na primer, ulazna vrata su usta, prozori oči, zidovi koža, konstrukcija kosti, elektroinstalacija nervi, odvodi sistem za pražnjenje, sobe organi itd.

Haos vodi u bolest

- Nered ispred vrata sprečava napredak i otežava komunikaciju, a cipele pored njih vode ka bolesti. Zakrčeni hodnici donose probleme s venama i arterijama. Nered u kuhinji i ispod kreveta najčešće je uzrok zdravstvenih, a u frižideru finansijskih problema. Kuhinja predstavlja zdravlje ukućana, jer se u njoj priprema hrana. Osvetljenje je raspoloženje, pa trpezarija treba da bude dobro osvetljena. Ako se nalazi u centru stana, aktivira slogu između članova porodice isto kao i okrugao ili ovalan trpezarijski sto. Ako je pravougaon ili četvrtast, na njemu uvek treba da stoji ovalna činija.

Lepeza sprečava svađe

Naš ljubavni i profesionalni život, odnos s ukućanima, ali i zdravlje može da zavisi od rasporeda prostorija na koji najčešće ne možemo da utičemo. Šta, ipak, možemo da promenimo i stvorimo bolju energiju?

- Ukoliko je spavaća soba roditelja preko puta dečije, iznad "štoka" vrata trebalo bi okačiti lepezu okrenutu nadole, tada neće biti sukoba i svađa. Isto pravilo važi za stan koji se nalazi tačno preko puta komšijinog, tako je uglavnom u većini zgrada. U ostavi, koja predstavlja srce doma, bez prozora, treba stalno da gori svetlo, kako bi komunikacija između ukućana bila dobra - upozorava Sandra.

Narandžasta boja deblja

Kako boje i materijali mogu da utiču na porodične i poslovne odnose?

- Bilo bi idealno da kuhinja bude u bež ili u zelenim tonovima, a kuhinjski elementi od svetlog drveta. Crvena boja zidova donosi bračne svađe, plava probleme s novcem, a narandžasta s kilogramima. Stolovi sa mermernom pločom donose poslovne probleme, a noževi koji se ubadaju u drvenu podlogu porodične svađe. Nesređeni ormani blokiraju tok energije u našem telu, pa nam je nesređen i život i um. Nered na ormanima stvara probleme koji čekaju da ih rešite. Kožni problemi kod ukućana obično se javljaju zato što se na zidu nekog ormana priljubljenog uz zid, pojavila buđ.

Jer, ništa vam ne vredi što ste kupili stan i opremili ga lepim nameštajem, ako ga pre toga niste pročistili od energije prethodnih stanara. Najbolji period za to je proleće, oko nove godine ili rođendana, u vreme mladog ili punog Meseca kao i smene godišnjih doba.

Pre izgradnje ili prodaje kuće, useljenja u nov stan, posle neke nesreće, svađe, stresa, bolesti ili nečije smrti, razvoda, pre donošenja bebe iz porodilišta, ulaska mladenaca u stan, kada želite da započnete nešto novo, kad god osetite potrebu za tim, poželjno je generalno čišćenje i sređivanje prostora, kaže naša sagovornica.

PODRUM PROŠLOST, TAVAN BUDUĆNOST

- Tavan simbolizuje naše ideje i budućnost, a nered na njemu nas ograničava, blokira naše ciljeve i mogućnosti. Garaža pretrpana stvarima vam ograničava slobodu kretanja, stepenište puno stvari onemogućava vaš razvoj, a pretrpan radni sto da završite započeti posao. Nesređene fioke vode u depresiju, a kutije, knjige i druge stvari na podu, loše utiču na finansije. Podrum predstavlja našu podsvest, a nered u njemu nerešena pitanja iz prošlosti, odlaganje rešavanja teških situacija, opterećenost zbog nekog pretka, mračnu porodičnu tajnu, smetnje u komunikaciji s braćom i sestrama.

Izvor: novosti