Svaka treća porodilja pati od depresije

Svaka treća prvorotka pati od simptoma depresije tokom trudnoće ili tokom prve četiri godine života deteta, pokazalo je australijsko istraživanje čiji rezultati dovode u pitanje verovanje da se ti simptomi javljaju u vreme ili neposredno posle dolaska bebe na svet.

.

Oko 1.500 žena koje su prošle kroz šest bolnica u Melburnu opisalo je stručnjacima simptome depresije koji su se pojavljivali sve do 4. godine života deteta, piše portal Pliva.

Autori istraživanja su utvrdili da je skoro svaka treća prvorotka opisala simptome depresije najmanje jednom od rane trudnoće do 4. godine života deteta i da je učestalost simptoma bila najveća 4 godine posle porođaja.

Pojava tih simptoma nije značila i da je kod svake majke i utvrđena dijagnoza depresije.

Shodno tome, stručnjaci kažu da su većem riziku od depresije izložene mlade majke i žene koje žive u siromašnijim uslovima ili uz nasilnog partnera.

Jedan od razloga što se problemi ne dijagnostikuju na vreme jeste da majke veruju da je njihova povećana osetljivost, nesposobnost uživanja u roditeljstvu ili prekomerna briga za zdravlje deteta nešto kroz šta prolaze sve porodilje pa o tome ne govore sa svojim lekarima.

Izvor: novimagazin