Miris novorođenčeta kao droga

Karakteristični miris tek rođene bebe u mozgu odraslih budi snažan osećaj zadovoljstva, sliačn novom kod zavisnika od droge. Miris nestaje šest nedelja posle rođenja

.

Autori studije objavljene u švajcarskom časopisu “Granice u psihologiji” tvrde da je miris novorođenčeta toliko jak da je u stanju da u mozgu odrasle osobe probudi snažan osećaj zadovoljstva, sasvim nalik onom koji se javlja kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

Međutim, taj karakterističan miris tek rođene bebe nestaje šest nedelja posle njenog rođenja. Mada tačan molekularni sastav ovog mirisa još nije poznat, naučnici pretpostavljaju da se u njemu, između ostalog, nalaze molekuli plodove vode, kao i molekuli beličaste supstance koja štiti kožu fetusa tokom trudnoće.

Uprkos činjenici da babice bebu detaljno okupaju odmah posle rođenja, tragovi ovih molekula zadržavaju se još šest nedelja na njenoj koži, a naročito u kosi. Njihov miris snažno deluje na odrasle osobe i u njima budi osećaj neizmerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili i rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 30 žena. One su zamoljene da pomirišu miris izdvojen iz benkica tek rođenih beba, a precizni aparati na koje su u tom trenutku bile priključene kod svih njih, bez izuzetka, zabeležili su pojačanu aktivnost onih delova mozga zaduženih za stvaranje osećaja zadovoljstva.

Izvor: Novosti