Kako da naučimo da živimo s malo stvari

Minimalizam jeste trend u enterijeru i u filozofiji života, ali u psihologiji je još uvek teška praksa. Evo vodiča...

.

Ako ste ikad fantazirali o tome da prodate skoro sve što imate i da svedete svoju imovinu na najosnovnije stvari, verovatno vam nije stran pojam minimalizma.

Međutim, minimalizam je mnogo više od raščišćavanja krša. On znači oslobađanje od svakog mogućeg krša, i to trajno.

"Minimalizam ne predstavlja prazne bele sobe bez skoro imalo nameštaja", kaže Kris Vrej, pisac zanimljivog bloga o minimalizmu. "To je ideja o uklanjanju svih onih stvari koje nam odvraćaju pažnju od istinski značajnih elemenata našeg života."

Za ekstremne minimaliste, dugačak je i spisak od petnaestak predmeta u vlasništvu. Takav je Endru Hajd iz Kolorada koji, kako kaže, nije u ovaj broj uračunao donji veš i čarape, piše Kejt Ešford za BBC. I premda mnogi kažu kako je ovakav asketski minimalizam trend na Zapadu gde je konzumeristička kultura već prevršila svaku meru, i u siromašnijim krajevima sveta kakav je naš nije nemoguće primeniti bar neke principe minimalizma.

Ako se odlučite na takav pokušaj, evo šta treba da znate...

Šta će vam biti potrebno: mentalna snaga. Ako želite da se oslobodite većine stvari, biće potrebno da donesete konkretnu odluku za svaki pojedini predmet, a to će biti mentalni napor. I neće se dogoditi preko noći.

Koliko vam vremena da se pripremite: ni minuta. Možete početi odmah, tako što ćete staviti po jednu kutiju ili kesu u svaku prostoriju. Kad god ugledate nešto što niste dugo koristili (ili možda niste nikad upotrebili do sada), ubacite to u kutiju. Ako se bojite da će vam ipak ti predmeti biti potrebni, ostavite kutiju negde na nekoliko meseci i ako vam ni tokom tog vremena ne budu potrebni, poklonite ih.

U psihološkom pogledu, možda ipak ne možete početi odmah. Ipak mi svi volimo naše stvari. Ali one nisu bez cene. Sve što imamo traži neko vreme, za održavanje, čišćenje, popravljanje, sređivanje... mnogi ti predmeti traže i novac za održavanje. Procenite koliko ćete dobiti tim "gubitkom" i, kad budete psihološki spremni, počnite.

Gde da počnete: na mestima koje vas ispunjavaju najvećim frustracijama. Da li vam je orman već toliko pun da se stvari gužvaju? Da li svakog jutra gubite vreme razmišljajući o tome šta ćete da obučete? I tražeći "ONU" ogrlicu koja vam najbolje stoji uz tu bluzu? Počnite primenu minimalističkih principa u svom ormanu.

Kako da počnete: sa sitnim stvarima. Nećete moći da raščistite krš u svom životu za jedan dan. Pa ni za nedelju dana. Ali možete da počnete sa petnaestak minuta posvećenih raščišćavanju svakog dana. To deluje kao beznačajno vreme, ali ako navijete sat i poštujete tih 15 minuta, iznenadiće vas učinak posle dve nedelje. Ne dozvolite da vas iznenadi i sopstvena želja da preskočite to navijanje sata....

Šta da izbegavate: poređenje s drugima. Vaš minimalizam je samo vaš! Treba da organizujete svoj dom onako kako vama odgovara, u vašem životu, u ovom vašem životu. Ako želite da zadržite baš sve knjige koje imate, ali da ostavite samo pet košulja u garderoberu, onda tako i učinite.

Šta da uradite posle tri meseca praktikovanja minimalističkih principa: javite nam kakvi su rezultati!

Pročitajte još: 

"Ombre" zidovi glavni trend u enterijeru

Izvor: sensa