Pustite dete da se igra samo

Iako bebe vole pažnju roditelja, ne treba ih animirati sve vreme. Ponekad je najbolje pustiti ih da se igraju sami.

.

Ne samo da će tako beba naučiti da sama uživa u svom vremenu, već će joj ovo pomoći i da se pravilno razvije. Ovakva deca su samopouzdanija i samostalnija te u kasnijem detinjstvu neće stalno tražiti nečiju pažnju.

To, naravno, ne znači da roditelji treba da zanemare mališane. Najbitnije je naći granicu. Pedijatar dr Milica Kotlajić kaže da je građenje samostalnosti od malih nogu dobra ideja.

- Deca pre svega vole da se igraju sa roditeljima, pa navikavanje na samostalno igranje može da bude malo teže. Zato je najbolje uvođenje ogradice za bebe, i to već od trećeg meseca, jer će kasnije biti teško navići dete. Beba tu može da se igra, puzi, istražuje i samim tim se razvija - savetuje dr Kotlajić.

Tim istraživanjem i solo igranjem, bebe od najmlađih dana uče kako same da se snađu u određenim situacijama, umesto da traže pomoć roditelja ili nekog drugog. U suprotnom, ako roditelji previše vremena provode sa detetom, mališan može izrasti u pasivnu ličnost.

Ali imajte u vidu da samostalno igranje kod mališana traje kratko, a bebe ne saopštavaju nezadovoljstvo suptilno. Zato će vas dete svakako obavestiti plačem kada mu je dovoljno solo igre.

Postoji više načina na koje možete dete da ohrabrite da bude samostalno. Za početak ga naučite da bude u ogradici za bebe ili u hodalici, dok ne prohoda. Tu možete da mu date igračkice i zvečke koje će ga zabaviti. Za malo veće bebe je dobra ideja stavljanje igračaka van dosega ruke, pa će beba morati da se istegne i dopuzi.

Puzle su odlične jer razvijaju mozak, ali su namenjene starijim bebama. Za mlađe bebe idealne su velike gumene kocke. 

Samostalno igranje može da bude odličan način ka osamostaljivanju, jer deca uče kako da istražuju i obavljaju sami neke stvari. Malo im pomozite.

Izvor: Blic