Pet pravila za držanje bebe u naručju

Krajem svakog meseca u okviru „Škole roditeljstva Nada Lazić“ organizuju se susreti roditelja sa Snežanom Milanović, visokim strukovnim terapeutom. Tu mame i tate saznaju sve što je važno u prvim danima bebinog života, o pravilnom psihomotornom razvoju, kao i o redosledu razvojnih faza.

.

Podizanje i spuštanje bebe, mame i tate obavljaju više puta u toku dana - kada treba da je nahrane, presvuku, okupaju, stave u krevetac da spava. Zato je važno da bebu pravilno držite u rukama, a posebno njen vrat i glavu. Naravno, svoje čedo u toku dana treba da držite i u naručju kako bi osetila vašu blizinu, nežnost, ljubav. 

Evo pet važnih pravila o kojima treba da vodite računa kada je držanje bebe u pitanju.

1. Kada je beba licem okrenuta prema vama rukom pridržavajte glavu prilikom nošenja u uspravnom položaju. Ovaj savet se odnosi na veoma male bebe, tj. dok ne počnu same da drže glavicu.

2. Veoma malu bebu možete da nosite u naručju kao da je uspavljujete. Obe ručice treba da joj budu napred, a glava blago savijena napred. Ako sedite i držite je u krilu, takođe vodite računa da je malo savijena unapred.

3. Beba se u uspravnom položaju drži tako da se leđima oslanja na vaše telo. Jednom rukom je držite preko grudi, a drugom ispod guze, dok se glavicom oslanja na vaše grudi.

4. Bebu možete da držite u bočnom položaju ili na stomaku, na vašem krilu. Kada je beba u bočnom položaju, vaša ruka treba da je između njenih kolena. Pri tom vodite računa da joj noga koja je iznad vaše ruke bude malo savijena, a ona koja je ispod - opružena.

5. Kada uzimate bebu iz ruku druge osobe prvo postavite ruke ispod bebinih pazuha i blago je nagnite ka sebi, da joj glavica ne bi pala unazad.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut, saradnik "Škole roditeljstva Nada Lazic“

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE. 

Pročitajte još:

10 praktičnih saveta kako da ubrzate razvoj govora vašeg mališana  

Zdrava ishrana u trudnoći - temelj zdravlja deteta