Mame i tate, nikad nije rano za lekciju iz humanosti #poplave

Svi pratimo poslednjih dana katastrofu koje je zadesila našu i okolne zemlje i sasvim sam siguran da niko nije ostao ravnodušan. Od kad sam postao roditelj posebno me pogađaju nesreće u kojoj su uključena deca i bebe. Nažalost, puno je roditelja sa decom u prihvatnim centrima širom Beograda i iskreno ne mogu ni da zamislim kako je njima u ovim trenucima, zato smo rešili da Andreju priredimo prvu lekciju iz humanosti a ujedno pomognemo i onima koji su najugroženiji.

.

Tačno je da Andrej ima malo preko dve godine i da apsolutno nije svestan svega što se dešava ali sam i takođe siguran da će mu ova lekcija ostati zapisana negde u podsvesti i da zaista nije rano za tako nešto.

Andreju smo objasnili da su njegovi drugari morali da odu iz svojih kuća i da mi treba sada da im pomognemo koliko smo u mogućnosti. Izneli smo stvari koje više ne nosimo i odabrali šta ćemo pokloniti, Andrej je sam odlučio koje stvari više neće da nosi.

Spakovali smo i od higijene onoga čega imamo dovoljno u kući. Kremice, pudere, ulja, asepsol, nešto pelena… svašta smo našli, čak neke stvari koje jako dugo zapravo i ne koristimo. Zatim smo otišli u prodavnicu i kupili vlažne maramice bez kojih mi ne možemo da živimo ni u normalnim okolnostima a ne smem ni da zamislim kako je njima u ovim vanrednim.

Pošto smo čuli da svi apeluju da se ne nosi garderoba više već samo veš, mama je spakovala u ranac nešto svog veša koji je ili mali ili se jednostavno ne koristi više, tata je spakovao čarape i još nekog veša koji ne koristi. Bili smo zapanjeni koliko stvari zapravo ne koristimo i samo leži u nekoj fioci a verujem i da je kod većine slična situacija.

Tako spakovani smo se uputili ka Hali Pionir koja nam je u blizini i gde znamo da je jedan od većih prihvatnih centara.

Volonteri kojima smo predali naše pakete su bili oduševljeni što konačno dobijaju stvari za decu i mame sa kojima su u najvećem deficitu i rekli su nam da najviše nedostaje upravo dečije higijene i garderobe što mi je i razumljivo. Tamo to izgleda ovako.

Dakle, dragi roditelji, dete pod ruku i prvo pogledajte u svojoj kući šta imate a ne koristite pa onda u jednu vanrednu kupovinu. Jedno pakovanje vlažnih maramica od 64 komada u Liliju je 125 dinara, manje od jedne kafe u beogradskim kafićima. Pružite vašem detetu jednu vrednu lekciju a nekom drugom detetu ublažite katastrofu koja ga je snašla.

Generalno sam protivnik “slikanja” dobrih dela i humanitarnih akcija pojedinaca ali ovaj put je jako važno da što više ljudi vidi kako smo se svi ujedinili oko ove tragedije i kako bi se probudili i oni uspavani koji sve ovo samo posmatraju iz svojih domova. Zato podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima, možda nekoga i podstakne da pomogne.

Autor: Ivan Bildi

Izvor: mamaitata

Foto: mamaitata