Blizanci mogu imati različite očeve

Blizanci imaju neke neobične različitosti za koje nam se čini da su nemoguće. S druge strane, krase ih i neke neobičnosti, svojstvene samo njima.

.

1. Jednojajčani blizanci nemaju isti otisak prsta

Pomislićete da činjenica da jednojajčani blizanci imaju istu DNK mora upućivati i na iste otiske prstiju, ali to nije istina. Kad dođe do podele oplođenog jajašca na dva ploda, oni kreću sa jednakim otiscima, ali tokom 13. nedelje, kad se bebe počnu intenzivnije da se pomeraju, dotiču vodenjak i tako utiču na menjanje svojih otisaka.

2. Slika u ogledalu, ali ipak...

Oko 25 posto jednojajčanih blizanaca se razvija tako da postaju jednake slike u ogledalu ovog drugog. Ipak jednojajčani blizanci nisu potpuno isti. Može se dogoditi da je jedan dešnjak, a drugi levak, mogu imati mladeže na različitim mestima na telu, različit rast kose na glavi. To se dogodi ako se oplođeno jajašce razdvoji na dva dela nedelju dana ili više nakon začeća.

3. Majke blizanaca bi mogle da žive

Neke studije su pokazale kako su blizance rađale snažne i zdrave žene koje su imale šansu da najduže žive. Naučnici su zbog toga izneli teoriju prema kojoj se evolucija pobrinula da zdrave žene brže šire svoje gene. To naravno ne uključuje blizance rođene pomoću veštačke oplodnje.

4. Visoke žene imaju veće šanse da rode blizance

Visoke žene imaju više hormona koji stimulišu rast i koji mogu podstaći i jajnike na jaču stimulaciju i time pospešiti češće začeće blizanaca.

5. Više mleka, veća šansa da imate blizance

Žene koje jedu više mlečnih proizvoda imaju pet puta veću šansu za začeće blizanaca.

6. Moguće je da blizanci imaju različite očeve

Normalno žena mesečno ima samo jedno jajašce, ali može se dogoditi da sazru i dva. Ukoliko majka ima odnose s dva muškarca, moguće je da sperma jednog oplodi jedno, a sperma drugog drugo jajašce.

7. Blizanci komuniciraju već u stomaku

Ultrazvukom je utvrđeno da blizanci već u 14. nedelji trudnoće posežu jedan za drugim. U 18. nedelji su se međusobno dodirivali više nego što su dodirivali svoje telo. Lekari su primetili da su pokazivali različite grimase jedan prema drugome i bili vrlo nežni i oprezni oko područja oka kao što bi bili i kad bi se radilo o njihovom oku.

8. Blizanci razvijaju svoj jezik

Naučnici smatraju da blizanci koriste jedan drugog kao modele za učenje jezika kada nema prisutnog odraslog. Gledajući se i provodeći vreme zajedno stvaraju "jezik" koji se sastoji od preokrenutih reči i onomatopeja. Iako se takav jezik najčešće javlja kod blizanaca, može se javiti i kod obične dece koja su često zajedno. Takvi "izmišljeni" jezici nestaju vrlo brzo čim deca nauče pravi jezik.

Izvor: index.hr