Dođite na Trg, podržite osobe sa autizmom!

Svetski dan autizma biće obeležen danas od 11h na Trgu Republike. Manifestaciju otvara gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić. Podržite i vi osobe s autizmom i njihove porodice.

.

Program pod nazivom "Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, koja je tvoja…" organizuje beogradsko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje čine roditelji dece i odraslih osoba sa autizmom. U Srbiji nema preciznih podataka koliko dece boluje od autizma, ali se pretpostavlja da sa tim razvojnim poremećajem živi oko 2.500 osoba.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba. Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu - imenom, umesto u prvom licu 'ja', često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima. Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju. Ponašanje autističnih osoba karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama. Autizam je složen razvojni poremećaj, obično se javlja tokom prve tri godine života i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Povodom  Svetskog dana osoba sa autizmom u Subotici će biti otvorene prostorije Udruženja za pomoć osobama sa autizmom koje pruža stručnu pomoć deci i roditeljima dece sa autizmom. Trenutno u Udruženju ima tridesetoro dece ali se taj broj povećava svakog meseca. 

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine. 

Više informacija: udruženjesreća

Pročitajte i priču koju je jedna mama dečaka sa autizmom, podelila sa nama - Sandra Ivanković: Život sa autizmom