Mučnina i inteligencija u trudnoći

Buduće majke su prva tri meseca trudnoće rasejane ali, kako trudnoća odmiče, one postaju sve inteligentnije, jer hipokampus, deo mozga povezan sa memorijom i shvatanjem, dobija nove „neuronske konekcije"

.

Trudnice nemaju problem sa pamćenjem, kako se do sada verovalo, tvrdi američki neurolog dr Alen Šnajder. Buduće majke su prva tri meseca trudnoće rasejane do te mere da mogu da zaborave i najjednostavnije stvari, kao što su ključevi od kuće ili automobila. Međutim, kako trudnoća odmiče, one postaju sve inteligentnije, jer hipokampus, deo mozga povezan sa memorijom i shvatanjem, dobija nove "neuronske konekcije", objašnjava ovaj stručnjak. Istovremeno, drugo stanje im omogućava veću vizuelnu sposobnost, koja je kasnije korisna za opažanje mogućih opasnosti za dete, a rođenjem prve bebe postaju otpornije na stres. Ovo se sve događa zahvaljujući hormonu oksitocinu, zaduženom za stimulisanje rađanja i proizvodnju mleka, koji ujedno deluje i kao antidepresiv.

Osim toga, trudnice koje imaju mučninu rađaju inteligentniju decu, ustanovili su stručnjaci iz dečje bolnice u Torontu.

- Što je mučnina intenzivnija, to je dete inteligentnije. Ta pojava indirektno ukazuje na brzi razvoj moždanih struktura - tvrdi vodeći pedijatar i rukovodilac istraživanja dr Gideon Koren.

Zaključak je izveden na osnovu analize 121 trudnice, koje su odvojene u tri grupe. U prvoj su bile žene koje nisu imale nagon za povraćanjem, u drugoj su osećale blažu mučninu, ali nisu im bili potrebni lekovi za ublažavanje, dok su treću činile bremenite dame sa vrlo jakim simptomima.

Ispostavilo se da su deca majki sa mučninom pokazala bolje rezultate na testu inteligencije, koji je obavljen između njihove treće i sedme godine. Osim toga je ustanovljeno i da su zdraviji, kao i da ređe imaju urođene srčane probleme i bolesti krvnih sudova.

Izvor: Novosti