Nekoliko saveta za uređenje kupatila

Zidne i podne površine u kupatilu moraju biti prekrivene materijalima koji se lako održavaju. Najpogodnije su keramičke pločice. Evo nekoliko saveta kako da izaberete odgovarajuće pločice i nameštaj za vaše kupatilo.

.

Izbor keramičkih pločica za kupatilo

Kako je kupatilo prostorija u stanu u kojoj je konstantna vlaga i kondenzacija, vrlo je važno prilikom izbora keramičkih pločica za pod obratiti pažnju da budu sa vrlo niskim koeficijentom kliznosti. To su pločice sa mat površinom. Za zidove u kupatilu se preporučuju glatke pločice sa visokim sjajem, mada se mogu koristiti i mat pločice. Pored koeficijenta kliznosti, vrlo je važno obratiti pažnju i na koeficijent mržnjenja keramičkih pločica, kako ne bi došlo do pucanja u zimskim mesecima. Zidove možete prekriti pločicama celom površinom ili u visini do 1,5 metara od poda. Prva varijanta je mnogo pogodnija po pitanju održavanja.

Boje u kupatilu

Boje pločica u kupatilu birajte prema njegovoj veličini. Skučena kupatila će izgledati vizuelno veća sa pločicama svetlih nijansi. Kupatilo će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Jako tamne pločice nisu pogodne za kupatila jer su fleke od kamenca na njima uočljivije nego na svetlim pločicama. Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu sa bojom pločica, a usklađena sa bojom kupatilskog nameštaja. Sanitarije u beloj boji su uvek dobar izbor.

Izbor kupatilskog nameštaja

Kupatilo mora biti dovoljno veliko da u njega stanu lavabo, wc šolja, kada i kupatilski nameštaj za odlaganje sredstava za ličnu higijenu i peškira. Za kupatila malih dimenzija tuš kabina je daleko bolje rešenje nego kada. Police u kupatilu nikada nisu suvišne. Prostor ispod lavaboa obavezno iskoristite tako što ćete napraviti police zatvorenog tipa. Time ćete postići bolje iskorišćenje prostora ali i poboljšati vizuelni izgled kupatila. Prostor iznad lavaboa treba da je rezervisan za ogledalo. Najbolja varijanta je viseći element sa ogledalom na vratima. Komode za odlaganje peškira treba da su što dalje od kade i izvora vlage. Pored ovih elemenata poželjno je da se u kupatilu nađe prostor i za veš mašinu. 

Izvor: zenasamja.me