Postanite diplomirani roditelji

U Dečijem kulturnom centru Majdan održavaju se časovi besplatne škole roditeljstva, koju vodi Nada Lazić. Ona ekskluzivno za sajt Prva.rs priča zbog čega bi budući roditelji trebalo da pohađaju jednu ovakvu školu, šta mogu u njoj da nauče, ali i kada je najbolje da krenu...

.

Nada Lazić, provela je četrdeset godina u zdravstvu i bavila se trudnicama, pa je kako kaže "Škola roditeljstva Nada Lazić" proizašlo kao normalna stvar.

"Četrdeset godina sam provela u zdravstvu u ustanovi koja se bavi trudnicama tako da je to proizašlo kao normalna stvar, da nastavim da se bavim trudnicama. Ova škola je postojala i na klinici na kojoj sam ja radila i škola kao škola se bavila trudnicama, ali je ovo prva škola u koju su počeli da dolaze partneri. Na početku su partneri dolazili sporadično, a danas je to procenat od 50 odsto", priča Nada.

Škola ima dosta polaznika, i veliki je broj visokoobrazovanih ljudi, onih kojima su i internet i knjige veoma dostupne, pa čak i onih koji o porođaju već dosta znaju, poput lekara i farmaceuta.

"Kada polaznici uđu u školu mi im dajemo test putem kojeg vidimo šta je to što oni znaju, ali i šta bi želeli da nauče. Na kraju svakog ciklusa pravi se evaluacija kada polaznici kažu šta su sve naučili, odnosno koliko im je pomoglo. Kada uporedimo ta dva izveštaja vidimo koliko su naučili i šta su dobili pohađajući ovu školu", objašnjava Nada.

Ova besplatna škola traje četiri nedelje i održava se tri puta nedeljno. A polaznici od kopetentnih predavača, ali i kroz međusobnu interakciju saznaju korisne informacije.

"Ono što mi želimo da ih naučimo je sve vezano za trudnoću. Šta je to što bi trebalo da rade u različitim periodima trudnoće, da ne prave veliku nauku od stvari od kojih ne bi trebalo, da ne ulaze u paranoične trudnoće i da ne znaju gde će pre da odu i kod kog lekara. Uče da treba da veruju svom lekaru, da znaju da izaberu lekara koji će im voditi trudnoću i da budu sigurne u to što im on kaže. Naučiće šta se sve dešava u organizmu jedne trudnice i šta se u isto vreme dešava sa bebom, kojom brzinom se razvija i raste" priča Nada.

Najčešće, budući roditelji dolaze u kasnijim periodima trudnoće, ali Nada Lazić smatra da bi bilo bolje da oni dolaze ranije.

"Bilo bi lepo kada bi trudnice dolazile u školu pre nego što nastane trudnoća, da bismo edukovali mlade generacije šta je to što će im pomoći da lakše nastane trudnoća jer je sve veći procenat žena koje ne mogu da iznesu trudnoću ili ne mogu da ostanu trudne. Budući roditelji žele i na početku trudnoće da nauče što više o trudnoći i porođaju, ali oni tada uglavnom nemaju vremena, pa najčešće dolaze u kasnijim periodima trudnoće", kaže Nada.

Budućim roditeljima se prikazuje i film Nade Lazić koji ih upućuje šta se dešava sa ženom od trenutka kada oseti da je porođaj počeo.

"Želja mi je bila da prikažem od trenutka kada trudnice na jedan od tri signala polaze u porodilište, uđu u porodilište, dok se porode i izađu iz porodilišta, šta je to što jednu trudnicu očekuje. Film je nastao 2002. godine, a manji procenat burno reaguje i ne želi da gleda dok većina odgleda ceo film iako iz tog ugla nikada ne gledaju porođaj", kaže Nada.

Nakon porođaja, sa školom nije gotovo jer se jednom mesečno organizuju susreti roditelja.

"Najviše nam prija kada se posle porođaja oni pojave sa svojom decom. To je kao razvojno savetovalište u kome pedijatar i fiziotarapeut prate razvoj motorike, ishranu i sve ono što roditelje, kada tek dobiju bebu, interesuje. Oni mogu da dođu u savetovalište već mesec dana nakon porođaja", priča Nada i dodaje:

"Oni tada dolaze sa svojom decom i mi vidimo koliko su oni naučili i koliko im je zaista koristilo sve što su u školi slušali. Oni su zadovoljni jer imaju priliku da u jednom interaktivnom predavanju saznaju sve što ih interesuje i to od kopetentnih predavača".

Po završetku škole roditelji dobijaju diplomu "Diplomirani roditelji" kao i knjigu "Od zdravih roditelja do zdravog potomstva", Nade Lazoć.

Teme koje se razrađuju u školi, a koje će zahvaljući Nadi Lazić i stručnim saradnicima škole roditeljstva, biti obrađivane u narednim nedeljama i na našem sajtu, u rubrici porodica, su:

1. Fiziologija trudnoće kroz timestre (Dr. sci. med Vojislav Živanić)

2. Porođaj (Dr. sci. med Vojislav Živanić)
3. Primena epidurala u akušerstvu (Dr. sci. med Vojislav Živanić)
4. Pravilna ishrana u trudnoći (Prim. dr Petar Borović) - Učimo ih šta je ispravno, kako da izaberu namirnice, kako da ih međusobno slože, kako da ih pripremaju, šta je neophodno od vitamina i minerala, kako se oni uzimaju, ali i koliko vode treba da se unese u organizam.
Na primer često se čuju saveti da se tokom trudnoće treba unositi vitamin e, ali ne i u kojoj količini i na koji način koji može da pravi problem ukoliko se dugo konzumira.
5. Nega kože u trudnoći (Prof. dr Slavica Marinković Šiler)
6. Mentalno higijenski pristup trudnoći i roditeljstvu (Slađana Đorđević psiholog)
7. Psiho-motorni razvoj deteta intrauterino i do tri godine (Slađana Đorđević psiholog)
8.Karakteristika motornog razvoja deteta od rođenja do navršene prve godine (Snežana Milanović, visoki strukovni tarapeut)
9. Komunikacija i način stimulacije razvijanja govora (Tanja Lukovac, logoped)
10. Savremena stomatologija i roditeljstvo (Dr. Nikolina Jakovljević, stomatolog)
11. Matične ćelije i njihova primena u savremenoj medicini (Dr. Vuk Devrnja) - Ne samo gde one mogu da se deponuju i u kojoj banci da se čivaju, već razgovaramo o tome šta se u svetu leči matičnim ćelijama, i čemu one služe i da li u ovom momentu nešto može da se leči njima.
12. Značaj psiho-fizičke pripreme za porođaj (Snežana Milanović, visoki strukovni tarapeut) - Ovakva priprema potrebna je jer trudnice i psihički i fizički priprema za porođaj i uči je kako da učestvuje u porođaju.
13. Laktacija (Nadežda Lazić, dip. defektolog) - Jednom mesečno postoji druženje trudnica sa majkama koje međusobno dele iskustva. Tu su prisutni i ljudi iz Instituta za neonatologiju koji nas podržavaju jer promovišemo banku mleka i edukujemo trudnice da se ni jedna kap mleka ne sme prosuti. Jer jedan mililitar mleka je nekome obrok u institutu za neonatologiju.
14.Babinje (Nadežda Lazić, dip. defektolog) - šta se dešava sa telom žene nakon porođaja do četrdesetog dana, kako da prepoznaju promene i šta treba da urade.
15. Superiornost majčinog mleka, isključivo dojenje do šest meseci (Prim. dr sci. med Veroslav Marinković, pedijatar neonatolog)
16. Spavanje - Sticanje pravih navika (Prim. dr sci. med Veroslav Marinković, pedijatar neonatolog)
17. Vakcinacija kao sastavni deo odrastanja (Prim. dr sci. med Veroslav Marinković, pedijatar neonatolog)
18. Nega novorođenčeta: Od zdravih roditelja do zdravog potomstva (Nadežda Lazić, dip. defektolog) - kako da opreme prostor, kako da kupaju bebu, kako da obrađuju pupčani patrljak, kako da oblače bebu, kompletna nega kože novorođenčeta. Preporučujemo da se bebe kupaju u toploj vodi sa malo maslinovog ulja i sa što manje korišćenje kozmetike prvih nedelja. Učimo ih kako da peru odeću beba. Dajemo im mogućnost da budući roditelji vežbaju da previjaju bebu, da oblažu pupčani patrljak...

Obrađuje se i tema homeopatije: koliko homeopatijom može da se pomogne da se prevaziđu bolovi u toku porođaja, koliko ona pomaže za porođaj...