Dom i porodica

Pet načina da se zaposlene mame naspavaju

Majke koje su zaposlene obično ne stižu da se naspavaju dovoljno. A ako ne uspete da se odmorite kako treba, to utiče na vašu sposobnost da dobro ispunjavate svoje lične i poslovne obaveze. Ali postoji način da se i majke koje imaju posao odmore i naspavaju.
22.03.2014. - 16:16h

Ako se pridržavate ovih saveta, moći ćete da se naspavate. Sve što treba da uradite je da budete malo organizovaniji. Neki od sledećih saveta ili više njih mogu upaliti – na vama je samo da vidite koji od njih vam najviše odgovara.

KOLIKO VAM JE UDOBAN KREVET?

Možda ste do sada bili previše umorni da biste razmišljali o ovome kada se konačno dočepate kreveta. Teško je odmoriti se u neudobnom krevetu na posteljini koja izaziva svrab. Kvalitetan krevet je neophodnost, a ne luksuz. Ako vam ne odgovara trenutni krevet, odvojite novac i kupite drugi. Na sve obratite podjednaku pažnju – na jastuke, čaršave, jorgane i druge potrepštine za krevet.

PAZITE ŠTA JEDETE I PIJETE U VEČERNJIM SATIMA

Zbog nepravilne ishrane krvni pritisak vam može veoma mnogo varirati, što će rezultirati nemirnim snom. Alkohol možda zvuči dobro u teoriji, ali samo podstiče nesanicu. Takođe, ne treba da pijete napitke s kofeinom u kasno popodne.

JEDAN OD NAJČEŠĆIH UZROKA NESANICE JE UM KOJI NEĆE DA SE UGASI

Ako ste primetili da pred spavanje razmišljate o proteklom danu i o narednom, pronađite neke načine da opustite mozak. Ako ste konstantno zabrinuti, vizualizujte rešenje problema. Rešenje ne mora biti čak ni realistično – bitno je samo da zavarate mozak. Ili jednostavno razmišljajte o mestima na koja biste voleli da odete.

ODREDITE VREME KADA LEŽETE I VREME KADA USTAJETE I DRŽITE SE TOG RASPOREDA

Verovatno vam je ovo već savetovano. To zapravo funkcioniše. Naša tela se usklađuju sa određenim ritmom. Ako vaš raspored stalno varira, telo vam se teško navikava na konstantne promene. Mnogi ljudi menjaju vreme leganja i vreme ustajanja vikendom, pa im je zato posebno teško da ustanu ponedeljkom. Dakle, odredite svoje vreme leganja i vreme ustajanja i pridržavajte ga se.

AKO SE PRIBUDITE U SRED NOĆI I ZAISTA NE MOŽETE PONOVO DA ZASPITE, ONDA SE NEMOJTE TRUDITI

Zvuči kontradiktorno, da. Ali nećete ponovo da zaspite ako se budete prevrtali po krevetu, nego ćete samo biti još nervozniji što vam san neće na oči. Najbolje bi bilo da u ovom slučaju ustanete i uzmete neko lagano štivo za čitanje ili pustite laganu muziku. Ili radite nešto što vam drži pažnju, a opet vas ne stimuliše naročito. Telo će vam samo dati signal kad mu se opet spava.

Izvor: Blic