Kako najbolje očistiti zagorele šerpe?

Čak i najiskusnijim domaćicama se desi da im ponekad zagori hrana.

.

U tom slučaju na šerpi ostaju zapekle mrlje koje je, bar naizgled, nemoguće ukloniti. Bilo da je reč o zagorelom mleku, sosovima ili drugoj hrani, evo dva sigurna načina kako da ekikasno očistite zagorelo suđe.

U zagoreloj šerpi skuvati tri prsta vode u kojoj je rastvoreno malo praška za pecivo – i zagoreli deo na dnu šerpe skinuće se veoma lako. Kod šerpi koje su mnogo zagorele stavlja se i malo deterdženta i dobro se istrlja žicom za ribanje posuđa. 

Za drugi način čišćenja šerpi će vam biti potrebno tri kašike sirćeta, kašika sode bikarbone i dve šoljice vode. U šerpu sipajte vodu i dodajte sirće, a potom stavite na ringlu i pustite da proključa. Šerpu sklonite sa ringle i stavite u nju sodu bikarbonu. Ispraznite šerpu i oribajte je grubom stranom sunđera. Ako je mrlja uporna, koristite i žicu za ribanje, a možete dodati još malo sode bikarbone. 

Primenom ovih saveta ćete uštedeti vreme pranja posuđa, a zagorele šerpe vam više neće predstavljati noćnu moru. 

Izvor: zenski kutak