Budite kreativni u uređenju enterijera

Aktuelni trendovi pomeraju granice i otvaraju nove mogućnosti ličnom kreativnom izražavanju i mogućnostima slaganja materijala i elemenata nameštaja. Nespojivi materijali postaju spojivi i u takvim kombinacijama stvaraju sasvim novu udobnost.

.

Mešanje stilova, kombinovanje starog i novog, redizajniranje, vlastita izrada pojedinačnih elemenata nameštaja ili dekoracija kao osnovne značajnosti trenda pružaju mnogobrojne mogućnosti za stvaranje atraktivnog i izazovnog enterijera.

MEŠANJE STILOVA

Nasuprot težnji za uvođenjem prirode u enterijer, najnoviji trendovi visoko postavljaju kontradiktornost u primeni materijala. U prostoru se to izražava različitim kombinacijama do sada nespojivih materijala. Drvo, koje se pojavljuje u različitim tonovima, vrstama i obradama, kombinuje se sa plastičnim elementima i haj-tek tkaninama. Kao poseban dodatak pojavljuju se lampe, dekorativni predmeti od metala i pojedinačni komadi nameštaja koji imaju pomalo robustan, sirov izgled, primereniji tvorničkim halama nego stambenim prostorima.

Kombinovanje starog i novog otvara mogućnost kupovine starih, polovnih predmeta ili komada nameštaja, koje ćete savršeno kombinovati sa najnovijim kolekcijama poznatih svetskih proizvođača. Uopšte se ne brinite što će se u prostoru pojaviti različitosti u elementima garniture ili stolicama oko trpezarijskog stola, jer upravo je to trend. Dvosed, trosed i fotelje treba da budu potpuno različiti, a takođe i stolice u trpezariji – modelom ili bojom.

ZAKRPE I STARI TEPISI

Vrlo je popularna primena kože u kombinaciji sa tkaninama, a u trendu u kome preovladava neujednačenost posebno se ističe zakrpa. Zakrpa se pojavljuje na uzglavljima kreveta, prekrivačima i podnim oblogama. Izlizan, potrošen izgled, sa izbledelim bojama i uzorcima, pravi je hit, a posebno u svetu tepiha. Kad je o tepisima reč, važno je napomenuti da su oni nešto što se mora imati u prostoru, a naročito u dnevnom boravku i trpezariji. Potpuno nepokriven pod postaje neatraktivan, a trend ide toliko daleko da uvodi i dva tepiha nepravilno položena jedan preko drugoga. Vrlo su popularni egzotični uzorci poput onih sa persijskih tepiha ili s tradicionalnim uzorcima koji asociraju na prošlost.

VLASTITA IZRADA ELEMENATA

Još jedna egzibicija koju novi trendovi dozvoljavaju jeste izrada predmeta i komada nameštaja napravljenih po sistemu "uradi sam". Prava reč za oslikavanje trenda je vintidž u kombinaciji sa jednostavnim, čistim linijama i to se odnosi na sve sfere uređenja prostora. Umetnici i osobenjaci, koji imaju vlastiti stil, dobijaju tako priliku da javno i sa ponosom izlože svoja dela. Poželjno je da ono bude neobično, otkačeno, drugačije od svega viđenog, a alati, materijali i načini izrade su neograničeni. Važno je napomenuti da mora postojati određeni sklad između odabranih predmeta kako bi doživljaj prostora ipak bio harmoničan. Upravo tu leži umeće svakog pojedinca da u velikoj slobodi oblikovanja i uređenja nađe pravu meru.

Izvor: zena blic