Dom i porodica

Tri cveta koja će da osveže vaš prozor!

Ima li išta lepše od bajkovitog cveća na vašem prozoru? To je odmor za vaše oči ali i za komšijske
03.03.2014. - 09:29h

Ako imate malo prostora u stanu, a volite cveće, nije vam lako da napravite najuži izbor cvetnica kojima ćete ulepšati svoj prozor. Prepustite taj težak zadatak stručnjacima, jer lisa.rs ima tri idealna predloga za vas.


Sobna lipa (Abutilon)

Ima nečeg u genima porodice hibiskusa što ih tera da ulepšavaju čitav svet svojim cvetovima. A kad je u pitanju hibiskusova rođaka sobna lipa, poznata i pod nazivom abutilon, to je prevazišlo sve granice - ona cveta non-stop. Ima prelepe crvene ili roze cvetove i traži da je redovno zalivate. Voli svetlo mesto, ali ne i direktno sunce. Leti, u vreme velikih vrućina, svakodnevno orošavajte listove. Lipa spada u biljke koje veoma brzo crpu hranljive materije, pa se zbog toga preporučuje prihranadvaput nedeljno.

 


 

 

 

Begonija (Begonia eliator)

Mesnati zeleni listovi u obliku srca, uz isto tako mesnate, odlučne peteljkice na kojima blistaju raznobojni cvetovi - naravno, to može biti samo begonija - pravi klasik na prozorskoj dasci, popularna i vesela biljka koja nije previše skupa. Da bi je sjajni cvetovi krasili više meseci,zalivajte je redovno ali umereno odstajalom vodom sobne temperature. Treba im dosta svetla, ali malo direktnog sunca - najbolje da to bude rano, jutarnje sunce. Obezbedite joj dobru ventilaciju i pripazite da ne kvasite listove pri zalivanju.

 

 

 

Hibiskus

Crvena, narandžasta, ružičasta, bela ili žuta - sve ove boje stoje vam na raspolaganju ako se odlučite za hibiskus koji će u vaš dom doneti duh Havaja. Da bi raskošno cvetao od jula do avgusta, đubrite ga od marta do septembra. Možete skidati precvetale pupoljke, ali nemojte okretati biljku kad se pupoljci formiraju jer time možete da prouzrokujete opadanje. Ako planirate da skratite izdanke, rano proleće je pravi trenutak za to.

Izvor: lisa.rs