Dojenje je precenjeno?

Najnovije istraživanje koje su sporoveli američki naučnici tvrdi da je, uprkos ustaljenim standardima o dojenju, ono ipak precenjeno.

.

Istraživanje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Ohaju koji tvrde da imaju dokaze kako je dojenje precenjeno. Istraživali su razlike u zdravstvenoj perspektivi blizanaca koji su odgajani na različiti način. Jedna beba je dobijala samo majčino mleko dok druga nije. Međutim, pokazalo se da su oboje imali apsolutno istu zdravstvenu perspektivu. 

Naučnici kažu kako nije samo dojenje važan faktor za zdravlje vašeg deteta. Važni su i drugi faktori tokom života koji će uticati na celokupno zdravlje. 

Važno je pomenuti i razlike u socio-ekonomskim standardima porodica, pa će tako deca koja potiču iz siromašnijih porodica biti sklonija gojenju jer jedu hranu koja je manje kvalitetna.Gojaznost sa sobom može da povuče i neke druge zdravstevne probleme koji neće biti rezultat davanja dohrane detetu dok je bilo malo. 

Mnoga istraživanja do sada su dokazala kako su deca koja su sisala mnogo inteligentnija nego ona koja nisu dobijala majčino mleko. 

Ipak ovo najnovije istraživanje tvrdi da dugoročno zdravlje zavisi u mnogome od drugih faktora, a ne samo od dojenja. 

Naučnici kažu kako mnogi vole da veruju u to kako je dojenje svemoguće, a zapravo nije.

Izvor: superzena